elektrische bakfiets

Je komt ze tegenwoordig overal tegen, elektrische fietsen. Toch lijkt één bepaald type voorbehouden te zijn aan de grotere steden. De elektrische bakfiets. Bakfietsen bestaan al bijna even lang als dat er fietsen bestaan. Vroeger waren ze vooral bestemd voor de melkboer of de lokale kruidenier die zijn waren straat per straat aan de mensen aanbiedt. Vandaag de dag zie je vooral een moeder achter het stuur. Met één, twee en soms zelfs drie kinderen in de bak. En vanzelfsprekend een grote tas met boodschappen. Hierdoor moet je als bestuurder behoorlijk hard trappen, zeker wanneer je een bruggetje of dijk op moet fietsen. Die tijden zijn inmiddels voorbij. Met de elektrische bakfiets heb je altijd de wind in de rug.

 

In dit artikel gaan we dieper in op de bakfiets en welke voordelen deze heeft ten opzichte van de normale fiets. En waarom de elektrische bakfiets zoveel beter is dan de ouderwetse bakfiets zonder trapondersteuning. Pas wel op, wanneer je er eenmaal aan begint zal je waarschijnlijk nooit iets anders meer willen!

Wat is een elektrische bakfiets?

Een bakfiets is een transportfiets meestal drie maar soms ook twee wielen en een grote bak voorop. In de bak kunnen bagage of personen vervoerd worden. Zeker in de vroege 20e eeuw waren bakfietsen enorm populair. Toch nam de populariteit in de loop der jaren flink af. Onhandig, gebruiksonvriendelijk, log en vooral erg ongemakkelijk voor wie weinig ruimte heeft.

 

Om die reden was de bakfiets tot het midden van de 20e eeuw voornamelijk een vervoersmiddel voor beroepsmatig gebruik. Bakkers, kruideniers, melkboeren, allemaal maakte ze gebruik van de bakfiets tot de auto mettertijd deze functie meer en meer over heeft genomen. Grappig genoeg is de bakfiets juist vanaf dat moment meer populair geworden onder de gewone burger. En tegenwoordig worden ze eigenlijk enkel en alleen nog maar gebruikt door jonge gezinnen die veel bagageruimte willen hebben maar dat zonder de lasten die een auto vandaag de dag geeft.

 

Bakfietsen hebben een grote omvang en zijn een stuk zwaarder dan normale fietsen. Hierdoor zijn ze lastiger te besturen. Zeker wanneer de bak volgeladen is met kinderen, boodschappen of andere goederen. De komst van de elektrische bakfiets heeft daarom een ware revolutie voortgebracht. Opeens hoef je niet meer uitgeput bij de school of supermarkt aan te komen of enorm je best te doen om een kleine brug over te komen. De elektrische trapondersteuning geeft je precies het steuntje dat je nodig hebt.

 

Net als bij normale elektrische fietsen kan de motor zich zowel in de voorwielen, het achterwiel als ook in het midden bevinden. De meeste hebben daarentegen de motor in het achterwiel om net dat ruggensteuntje te geven wanneer dat nodig is. Toch is net als met de standaard elektrische fietsen de middenmotor enorm in opkomst, dit met name wegens de veel grotere stabiliteit.

Elektrische bakfiets

Beste elektrische bakfiets van 2023

De elektrische bakfiets wordt met het jaar populairder. Het is altijd handig om meer keuze te hebben en zo de bakfiets te kunnen kiezen die perfect bij jou past. Aan de andere kant levert het soms ook moeilijkheden op. De kwaliteit van sommige elektrische bakfietsen is niet om over naar huis te schrijven. Zeker de bakfietsen met een iets mindere motor laten het vaak afweten. En juist de motor is iets waar dikwijls op bespaard wordt om de kosten van de toch al iets duurdere bakfiets te kunnen drukken.

 

Daarom hebben we voor jou de beste elektrische bakfietsen van 2023 op een rijtje gezet. We kijken natuurlijk niet alleen maar naar de kwaliteit van de motor maar de bak zelf komt ook uitgebreid aan bod. Hoe groot is de inhoud? Is het gemakkelijk om de bak te overkappen? Hoe eenvoudig is het om de bakfiets te besturen en is het rijcomfort groot genoeg? Het komt allemaal aan bod hieronder bij de beste elektrische bakfietsen van 2023.

[popular_product product_cat="4318"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Elektrische bakfiets kopen: Waar let je op?

Door het grote gewicht van bakfietsen valt en staat het rijcomfort van elektrische bakfietsen met het vermogen van de motor. Het is wettelijk vastgelegd dat ze maximaal een vermogen van 250 Watt mogen hebben. Hier moet je ook zo dicht mogelijk tegenaan zitten. We zien namelijk nog steeds dat er veel bakfietsen bestaan met een vermogen van onder de 200 Watt. Voor zo’n zware fiets is dat veel te weinig om comfortabel en met genoeg comfort te kunnen rijden. Let natuurlijk ook op de kwaliteit van de bak. Wanneer deze van hout is, zorg dan dat je er zeker van bent dat geïmpregneerd kwaliteitshout gebruikt is in plaats van goedkoop geperst fineerhout. Zorg er ook voor dat je zeker bent dat er alle bekabeling netjes weggewerkt is en niet ergens in of rond de bak hangt. Dit is veiliger voor de kinderen en voorkomt ook dat er spullen vast kunnen komen te zitten. Ideaal gezien is de bakfiets ook voorzien van loop- of parkeerhulp. Dan rijdt de fiets naast je mee zonder dat je de pedalen hoeft te bewegen. Vaak gebeurt dit door middel van een knopje die op het stuur gemonteerd is. Wanneer je alle voorgaande punten in gedachte houdt is het lastig om een miskoop te doen!

Voordelen elektrische bakfiets

De meeste mensen die een bakfiets kopen willen nooit meer iets anders. Waarschijnlijk zullen ze zelfs weer moeten wennen aan het rijden op een gewone fiets! Logisch, de bakfiets heeft bijna enkel voordelen ten opzichte van een normale fiets. Toch zijn er ook een aantal dingen waarbij de bakfiets misschien iets minder handig is dan een normale fiets. Om je een eerlijk overzicht te geven zullen we hier ook meer over uitweiden.

Het grootste voordeel van de bakfiets is toch wel alle ruimte die je hebt om van alles en nog wat te kunnen vervoeren. Sommige bezitters noemen hun elektrische bakfiets voor de grap zelfs hun tweede auto! Niet gek ook natuurlijk. Je neemt er met alle gemak van de wereld al je wekelijkse boodschappen in mee, net zoals je er grote pakketten mee kan rondrijden. Nieuwe TV of zelfs mini-koelkast gekocht? Met je elektrische bakfiets is dat geen enkel probleem. Niet qua ruimte en ook niet qua gewicht. De elektrische trapondersteuning zorgt ervoor dat jij zonder een druppeltje zweet weer thuis aankomt. En naast al die spullen kan je ook gemakkelijk je kinderen mee naar opa en oma nemen of juist ophalen bij één van de speelvriendjes.

Waarschijnlijk de grote schrik van iedere fietser: Heerlijk aan het rijden maar opeens schuift de band onder je vandaan en ga je vlakuit. Vervelend in je eentje, zeker wanneer je spullen bij je hebt en al helemaal met je kind achterop. Dit alles is bijna onmogelijk met een bakfiets. Door de grotere lengte en het gewicht van de bakfiets is deze op snelheid zeer stabiel. En juist daar is waar de elektrische trapondersteuning volledig tot zijn recht komt. Omdat je zeer snel op gang komt wordt je stabiliteit ook enorm vergroot ten opzichte van het wegrijden met een normale bakfiets! Ook de grotere omvang van de bakfiets doet een flinke duit in het zakje. Je bent namelijk veel beter zichtbaar voor alle andere weggebruikers.

Direct ook de reden dat veel mensen een elektrische bakfiets aankopen. Op de meeste fietsen is het behoorlijk priegelen om je kind in een kinderzitje te krijgen. En met een beetje geluk is je fiets goed genoeg om zelfs nog een babyzitje voorop te hebben. Maar wat als ze wat ouder worden? Met een bakfiets zal dit nooit probleem zijn. Of je nu 1, 2 of 3 kinderen hebt in de leeftijd tot 6 jaar, ze passen allemaal gezellig en knus in de bakfiets.

Alhoewel voorzitjes bedoeld zijn voor jongere kinderen zijn ze natuurlijk niet geschikt voor baby’s. De bakfiets vormt dan een uitstekende oplossing. Je kan namelijk je probleemloos de maxicosi met baby en al veilig in de bakfiets plaatsen.

We benadrukken het nog maar eens: Alhoewel normale bakfietsen lichter fietsen dan je op het eerste oog verwacht kan het zeker met lading toch iets te zwaar zijn. De elektrische bakfiets is de ideale oplossing om veel spullen te vervoeren zonder dat je jezelf helemaal in het zweet moet werken. Het is niet meer dan opstappen en wegrijden. Zonder problemen, zonder moeite en geen gedoe.