elektrische dames fiets

Overweeg je om een elektrische dames fiets te kopen, maar word je volledig overweldigd door het vakjargon en de eindeloze informatiestroom die op je af lijkt te komen? Weet je hierdoor niet hoe je hieraan moet beginnen? Maak je geen zorgen, want speciaal voor jou hebben wij alle beschikbare informatie over elektrische damesfietsen gebundeld in een handig, makkelijk te raadplegen overzicht.

Als het over elektrische dames fietsen gaat, zijn er enkele belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen. Eerst en vooral, hoe ziet een elektrische damesfiets er eigenlijk uit? Een tweede vraag zou kunnen zijn wat het verschil is met een ‘gewoon’ exemplaar. Nadat we je hebben voorzien van een antwoord op deze vragen, kom je te weten wat de beste elektrische dames fietsen van 2023 zijn.

Ook de talrijke voordelen van een elektrische damesfiets komen in dit artikel aan bod. Iedereen begrijpt intussen dat een elektrische fiets je over het algemeen sneller van punt A naar punt B brengt, maar wist je ook dat zowel je portemonnee, je gezondheid als je tijdsbesteding er veel voordeel uit halen? Als je na het lezen van deze nuttige informatie beslist om een elektrische dames fiets te kopen, zijn er enkele zaken waar je bij de aankoop rekening mee kunt houden. Zo vergroot je de kans dat je gedurende vele jaren en in de allerbeste omstandigheden van je elektrische damesfiets zult genieten!

Wanneer is het een elektrische dames fiets?

Gaat je voorkeur uit naar een sportieve mountainbike, een kwalitatieve tourfiets of een eenvoudige stadsfiets? Aan keuze geen gebrek, want sinds enkele jaren kun je werkelijk alle soorten fietsen kopen met elektrische ondersteuning, dus ook elektrische damesfietsen. De naam verklapt het grotendeels al, maar dit type elektrische fiets is speciaal ontworpen voor vrouwen.

Een dames fiets kun je herkennen aan de lage bovenbuis, waardoor het makkelijker en eleganter is om op- en af te stappen. Dit type frame is veruit het meest populaire in Nederland, waardoor je je dus absoluut geen zorgen hoeft te maken of er wel voldoende keuze is in deze categorie. Elektrische damesfietsen zijn dan ook verkrijgbaar in talrijke merken, ontwerpen en uitvoeringen.

Als je een elektrische dames fiets wilt aankopen, moet je vooral goed letten op het soort motor en de positie ervan; de motor kan zich vooraan, in het midden of achteraan bevinden. Als je een elektrische damesfiets wilt kopen die perfect aansluit bij je persoonlijke wensen en behoeften, is het aan te raden dat je jezelf optimaal informeert voordat je definitief overgaat tot een aankoop.

Naast elektrische fietsen voor heren en dames, kun je ook nog kiezen voor een andere interessante variant: een elektrische fiets met een frame met lage instap. Hoewel dit model sterk lijkt op een dames fiets, is het specifiek ontworpen voor mannen en vrouwen. Het grootste verschil is dat een exemplaar met een frame met een lage instap geen bovenbuis heeft. Een elektrische dames fiets heeft wel zo’n buis, maar in tegenstelling tot een fiets voor heren is deze veel lager. Een fiets met een laag instapframe heeft alleen maar een onderbuis, waardoor je makkelijker met je voeten aan de grond komt tijdens het fietsen. Dit model is vooral populair bij oudere mensen die moeite hebben om op een comfortabele manier op- en af te stappen. In ieder geval kan dit type elektrische fiets een interessant alternatief zijn voor een ‘gewone’ elektrische damesfiets.

1280_Qddgc9cW4wh1

Beste elektrische dames fiets van 2023

Ben je tot het besluit gekomen dat je je verder wilt informeren over de mogelijke aankoop van een elektrische damesfiets? Dan zijn er enkele puntjes waar je extra aandacht aan moet besteden. De kans is groot dat je je vooral focust op de actieradius, maar ook het type versnellingen en de motorpositie hebben een belangrijke invloed op je fietservaring. Daarom hebben we bij de bepaling van de beste elektrische dames fietsen van 2023 ook met deze kenmerken rekening gehouden.

[popular_product pa_subcategorie="1952"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Voordelen elektrische fiets dames

Naast het feit dat je met een elektrische damesfiets grotere afstanden kunt afleggen, profiteer je ook van verschillende andere interessante voordelen. Hieronder geven we je graag een overzicht.

 • Grotere afstanden

  Omdat je minder inspanning moet leveren om van punt A naar punt B te geraken, kun je met een elektrische dames fiets snel en makkelijk grotere afstanden afleggen. Dit biedt een uitgelezen kans om fris op je bestemming aan te komen.

 • Betere tijdsindeling

  In vergelijking met een gewone fiets, kun je met een elektrische dames fiets sneller je kinderen van en naar school brengen, boodschappen doen en op je werk geraken. Zo heb je meer tijd voor andere, nuttige en leuke zaken. Ook je tiener kan baat hebben bij een elektrische damesfiets. Moet ze elke dag opnieuw veel kilometers afleggen om op de middelbare school te geraken? Als ze de trotse eigenaar is van een elektrische fiets, kan je dochter de wekker iets later zetten. Omdat ze hierdoor beter uitgerust is, zit ze fris en monter in de klas en is de kans groter dat ze goede resultaten zal behalen.

 • Lagere kosten

  Als je kiest voor een elektrische damesfiets, bespaar je sowieso op hoge brandstofkosten. Bovendien kun je dit type fiets ook gratis en zonder problemen ergens stallen. Zo hoef je ook geen geld meer op te hoesten voor dure parkeerplaatsen.

 • Betere gezondheid

  Dacht je dat je met een elektrische fiets geen moeite hoeft te doen om vooruit te komen? Het klopt dat je ondersteuning krijgt, maar je moet nog altijd trappen om vooruit te komen. Deze inspanning heeft een positieve invloed op je zuurstofopname, bloedsuikerspiegel en cardiovasculair systeem. Bovendien geven beweging en frisse lucht ook een enorme boost aan je mentale welzijn!

Elektrische damesfiets kopen: waar let je op?

Heb je de knoop doorgehakt en kies je om over te stappen naar een elektrische damesfiets? Dan kun je hieronder lezen waar je bij de aankoop van je fiets best op kunt letten.

Waarschijnlijk zul je kiezen voor een fiets met een damesframe. Ondervind je toch nog moeite bij het op- en afstappen? Dan kun je ook kiezen voor een model met een laag frame.

Ook de kracht die de motor van je elektrisch dames fiets biedt, is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een fiets met een hogere motorkracht maakt het bijvoorbeeld makkelijker om wind, bruggen en heuvels te trotseren.

De motor van een elektrische fiets kan zich vooraan, in het midden of achteraan bevinden. Informeer ook naar de invloed van de motorligging op het type versnellingen van je elektrische dames fiets.

Omdat de actieradius bepaalt hoe lang je batterij meegaat, stel je je op voorhand best even de vraag waar en wanneer je je fiets zou willen gebruiken.

Bij elektrische damesfietsen is gelijkmatige rotatieondersteuning de norm, maar ook trapkrachtondersteuning kan een mogelijkheid zijn. Deze biedt in bepaalde omstandigheden net dat tikkeltje meer.

Moet je je elektrische damesfiets stallen op een plaats waar je de accu niet kunt opladen? Dan kies je best voor een exemplaar met een afneembare accu.

De meeste elektrische dames fietsen bieden een eenvoudig display waarop je de reikwijdte en de ondersteuning kunt aflezen. Je kunt echter ook kiezen voor een geavanceerder display dat bijvoorbeeld ook de huidige snelheid en het aantal gereden kilometers weergeeft.

Maak je graag tourtochten en wil je je elektrische damesfiets zo veel mogelijk meenemen op de bagagadrager van je auto? Omdat een elektrische fiets meestal een pak zwaarder is dan een gewoon exemplaar, informeer je bij de leverancier best even naar het maximaal gewicht. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Ga je voor een naaf- of een derailleurversnelling? Informeer je zo goed mogelijk, want elk systeem heeft zowel voor- als nadelen.

We hebben eerder al aangehaald dat je met een elektrische damesfiets over het algemeen sneller fietst dan met een gewone fiets. Omdat een efficiënt remsysteem cruciaal is, opteer je best voor rollerbrakes.

Bepaal op voorhand hoeveel geld je aan je elektrische dames fiets wilt uitgeven. Zo kun je gericht op zoek gaan en een fiets uitkiezen die perfect aansluit bij je budget en voorkeuren.

Informatie en tips

Zoals je waarschijnlijk al hebt ondervonden, is er veel informatie over elektrische dames fietsen beschikbaar. Bovendien houd je bij de aankoop, het gebruik en het onderhoud best rekening met verschillende factoren. Wat is de actieradius? Welke soort elektrische damesfiets sluit het best aan bij mijn persoonlijke voorkeuren? Wat is het verschil tussen een motor die zich vooraan, in het midden of achteraan bevindt? Kan ik mijn elektrische dames fiets zelf onderhouden? Zijn er elektrische fietsen voor mensen met een beperkt budget? Zou een elektrische fiets met een lage instap iets voor mij kunnen zijn? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten versnellingen?


Om het proces van de aankoop van een elektrische damesfiets iets makkelijker te maken en je zo goed mogelijk te informeren over de verschillende voor- en nadelen, hebben we ons uiterste best gedaan om je een zo compleet mogelijk overzicht te geven van datgene wat er op de huidige fietsmarkt beschikbaar is. Twijfel zeker niet om contact met ons op te nemen als je vragen zou hebben waarop je het antwoord niet meteen terugvindt. Wij helpen je namelijk met veel plezier verder!