elektrische fiets achterwielmotor

In dit artikel behandelen we de elektrische fiets met achterwielmotor. Van de drie varianten (achterwielmotor, middenmotor en voorwielmotor) op de elektrische fiets is de fiets met achterwielmotor verreweg het minst populair. Dit is overigens niet omdat een e-bike met deze motor per definitie slechter presteert of minder prettig rijdt dan een fiets met middenmotor of voorwielmotor. Waarom dan wel? Hieronder geven we meer toelichting over het hoe en waarom deze krachtpatser onder de elektrische fietsen toch niet zo vaak op de Nederlandse wegen gevonden wordt als dat je op basis van de kwaliteiten misschien wel zou mogen verwachten.

achterwielmotor

Wat is een elektrische fiets met middenmotor?

De elektrische fiets met een middenmotor is een fiets die voorzien is van elektrische trapondersteuning tot een begrensde snelheid van 25 kilometer per uur en waarbij de motor gevestigd is in het achterwiel. Hierdoor word je voor je gevoel als het ware door de motor vooruitgeduwd. In tegenstelling tot de elektrische fiets met een voorwielmotor ligt het zwaartepunt van de fiets dan aan de achterkant van de fiets waardoor hij iets gemakkelijker te hanteren is. De elektrische fiets met achterwielmotor is de absolute krachtpatser onder de elektrische fietsen en leent zich uitstekend voor recreatieve ritten in bijvoorbeeld heuvelachtige landschappen. Maar natuurlijk is de e-bike met achterwielaandrijving ook in het dagelijks leven een waar genot om mee te rijden.

 

Elektrische fietsen met achterwielmotor zijn te allen tijde voorzien van een derailleurversnelling, dit omdat naafversnelling technisch niet mogelijk is. Omdat de motor aan de achterkant van de fiets gemonteerd is voelt het in feite alsof je een duwtje in de rug krijgt waardoor iedere rit een plezier wordt. Omdat de e-bike met achterwielmotor net als de fiets met voorwielmotor voorzien is van een rotatiesensor gaat de elektrische trapondersteuning vanaf het eerste moment direct al zijn werk doen. Hierdoor kom je in een fluitje van een cent op snelheid zonder dat je rekening moet houden met in welke versnelling je aan het rijden bent. De achterwielmotor is ook de stilste van alle motoren die op een elektrische fiets geplaatst kunnen worden.

 

Van alle elektrische fietsen die in Nederland op de weg rijden is nog geen 10% een elektrische fiets voorzien van een achterwielmotor. Later op deze pagina geven we meer uitleg waaraan dit mogelijk zou kunnen liggen.

achterwielmotor

Beste elektrische fiets met achterwielmotor van 2023

Elektrische fietsen met achterwielmotoren zijn vooral geliefd onder mensen die lange afstanden afleggen. Ook voor mensen die veel in heuvel- of zelfs bergachtig gebied fietsen is de e-bike met achterwielmotor de perfecte keuze. Juist deze omstandigheden vragen daarentegen veel van een fiets. Natuurlijk is het rijcomfort voor je gevoel het belangrijkste maar de veiligheid mag niet uit het oog worden verloren. En bij het rijden van grote afstanden of in heuvelachtige gebieden wil je vanzelfsprekend kunnen kiezen uit veel versnellingen en hier ook vloeiend tussen schakelen. Daarom hebben we hieronder de beste elektrische fietsen met een achterwielmotor die in 2023 op de markt gebracht zijn op een rijtje gezet die allemaal een deze voorwaarden voldoen.

[popular_product product_cat="4311"]

Waarom een elektrische fiets met achterwielmotor?

Voordelen elektrische fiets met achterwielmotor

+ Krachtige motor met directe trapondersteuning
+ Geluidarmste motor
+ Altijd een ‘duwtje’ in de rug

Nadelen elektrische fiets met achterwielmotor

Lager rendement
Band verwisselen erg lastig
Geen mogelijkheid tot naafversnelling

Wanneer je ziet dat elektrische fietsen met een achterwielmotor verreweg het kleinste aandeel hebben op de markt van e-bikes, bekruipt je het gevoel dat het misschien toch niet de juiste keuze is. Waarom is dit aandeel zo klein? Rijdt het niet prettig? Is het misschien minder veilig dan een fiets met de motor op een andere plek? Het is in ieder geval niet omdat een achterwielmotor zoveel onbetrouwbaarder of duurder is dan de andere varianten. De achterwielmotor is namelijk niet de goedkoopste motor die je op een elektrische fiets kan vinden maar nog steeds een stuk goedkoper dan een middenmotor.


Buiten dat heeft de achterwielmotor enorm veel voordelen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet hoe prettig het is om aangeduwd te worden om snelheid te maken op de oude stadsfiets? Met een achterwielmotor ervaar je precies hetzelfde maar dan de gehele tijd. Het tegenovergestelde van de voorwielmotor dus, waarbij je juist het idee krijgt vooruit getrokken te worden waardoor je het gevoel hebt minder controle te hebben over de fiets. Daarom stuurt de elektrische fiets met achterwielmotor strakker dan de fiets met middenmotor of voorwielmotor. Hierdoor heb je meer tijd en aandacht beschikbaar om te genieten van je fietstocht.


Een ander groot voordeel van deze fiets is het geluid. Eerst en vooral zijn elektrische fietsen met achterwielmotor al stiller dan de andere elektrische fietsen. Maar omdat de motor zich ook nog eens achter je bevindt, heb je helemaal niet het idee dat er ook maar enige vorm van ondersteuning bij komt kijken. Buiten dat heb je veel grip wanneer je bergop gaat zonder het gevaar dat je voorwiel onder je vandaan slipt. Daar bovenop is het ook nog zo dat de accu van een elektrische fiets met achterwielmotor lang meegaat. Dit is omdat je op de motor kan remmen om op die manier energie terug te winnen.


Hoe kan het dan toch zo zijn dat elektrische fietsen met achterwielmotor lang zo populair niet zijn als fietsen met midden- of voorwielmotor? Misschien omdat je altijd verbonden bent aan een derailleursysteem. Deze slijten sneller dan naafsystemen en hebben bovendien meer onderhoud nodig. Dit komt omdat je met een achterwielmotor verbonden bent aan een open kettingkast die dus onder invloed staat van alle elementen. Ook is het gewicht minder goed verdeeld dan bij een elektrische fiets voorzien van middenmotor. De belangrijkste reden lijkt daarentegen de markt zelf te zijn. Er is namelijk veel minder keus aan fietsen met achterwielmotor dan uit fietsen met midden- of met voormotor.


Hoe dan ook, het loont voor iedereen om toch eens een rit te maken op een e-bike met achterwielaandrijving. Puur rijgenot, veel comfort en geen berg waar je niet tegenop kan fietsen.

Motoren op elektrische fietsen

Naast dat er verschillende soorten frames en elektrische fietsen zijn is de locatie van de motor op de elektrische fiets erg belangrijk. De motor kan ik het voorste wiel, het midden van de fiets of het achterste wiel zitten. Elk van deze verschillende manieren van monteren heeft zijn voor- en nadelen. 

Elektrische fiets met voorwielmotor

Een elektrische fiets met voorwielmotor heeft de motor in het voorste wiel gemonteerd zitten.

Elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor heeft de motor in het midden van het frame zitten.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft de motor in het achterste wiel gemonteerd zitten.

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.