elektrische fiets met lage instap

Overweeg je om een elektrische fiets met lage instap te kopen? Dan weet je waarschijnlijk al dat er verschillende modellen op de markt verkrijgbaar zijn. Van een eenvoudige stadsfiets tot een sportieve mountainbike … Sinds enkele jaren kun je werkelijk alle soorten fietsen met elektrische ondersteuning kopen. Een elektrische fiets met lage instap, in de volksmond ook wel een seniorenfiets genoemd, kan een veilig en interessant alternatief zijn voor een elektrische dames- of herenfiets. Dit model lijkt qua uiterlijk sterk op een elektrische damesfiets, maar is specifiek ontworpen voor zowel mannen als vrouwen.

 

Wat is een elektrische fiets met lage instap?

Het meest opvallende kenmerk van een elektrische fiets met een frame met lage instap is dat er geen bovenbuis is. Een elektrische damesfiets heeft wel zo’n buis, hoewel deze in vergelijking met een model voor heren veel lager is. Door de afwezigheid van de bovenbuis kom je zelfs zonder af te stappen makkelijker met je voeten aan de grond. Hierdoor is dit model vooral populair bij oudere mensen die moeite hebben bij het op- en afstappen. Dit type fiets kan voor hen een stimulans zijn om toch te blijven fietsen, zeker met elektrische ondersteuning.

 

Als je een elektrische fiets met lage instap wilt kopen, moet je extra aandacht besteden aan het type motor en de positie ervan op de fiets: vooraan, in het midden of achteraan. Over het aanbod hoef je je absoluut geen zorgen te maken; er is meer dan voldoende keuze in deze categorie en elektrische fietsen met lage instap zijn verkrijgbaar in talrijke merken, ontwerpen en uitvoeringen. Daarom is het belangrijk om je voor een eventuele aankoop zo goed mogelijk te informeren. Zo vergroot je de kans dat je een elektrische fiets met lage instap zult kopen die optimaal aansluit bij je persoonlijke noden en voorkeuren.

1280_Qddgc9cW4wh1

Beste elektrische fiets met lage instap van 2023

Zou een elektrische fiets met lage instap voor jou een ideale oplossing kunnen zijn, en wil je je beter informeren over dit type fiets? Dan houd je best in gedachten dat niet alleen de actieradius, maar ook de motorpositie en het type versnellingen een grote invloed hebben op je algemene fietservaring. Voor onze selectie van de beste elektrische fiets met lage instap 2023 hebben we dan ook rekening gehouden met deze kenmerken.

[popular_product pa_subcategorie="1952"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Voordelen elektrische fiets lage instap

De twee grootste voordelen van een elektrische fiets met lage instap zijn dat je grotere afstanden kunt afleggen en makkelijk met je beide benen aan de grond kunt. Maar dat is niet alles … Hieronder geven we je een overzicht van enkele andere leuke voordelen van een elektrische fiets met lage instap.

 • Tijdsbesparing

  Met een elektrische fiets met lage instap kun je sneller boodschappen doen, op je werk geraken en (klein)-kinderen van of naar school brengen. Hierdoor komt er plots heel wat tijd vrij voor andere zaken, zoals hobby’s, winkeluitstapjes met vrienden of gezellige momenten met je familie.

 • Sneller op je bestemming

  Over het algemeen moet je met een elektrische fiets met lage instap minder moeite doen om vooruit te komen. In vergelijking met een gewone fiets kom je zo sneller en minder vermoeid op je bestemming aan. En de kers op de taart? Omdat je veel minder zweet, hoef je er niet altijd meer aan te denken om een reserve T-shirt mee te nemen.

 • Geldbesparing

  Met een elektrische fiets bespaar je jaarlijks heel wat op brandstofkosten. Bovendien kun je een elektrische fiets met lage instap ook gratis ergens stallen, zodat je niet meer diep in je geldbuidel hoeft te tasten voor peperdure parkeerplaatsen.

 • Langer gezond

  Een elektrische fiets is geen bromfiets; hoewel je elektrische ondersteuning krijgt, moet je wel degelijk trappen om vooruit te komen. Deze beweging heeft onder andere een positief effect op je bloedsuikerspiegel, zuurstofopname en cardiovasculair systeem. Bovendien geeft de frisse buitenlucht ook je mentale welzijn een stevige opkikker. Zo vergroot je de kans dat je langer fit en gezond blijft!

Elektrische fiets met lage instap kopen: waar let je op?

Ben je tot het besluit gekomen dat je een elektrische fiets met lage instap wilt kopen? Hieronder lees je waar je bij de aankoop van je nieuwe fiets extra aandacht aan moet besteden.

Elektrische fietsen kunnen over een naaf- of een derailleurversnelling beschikken. Omdat elk systeem zowel voor- als nadelen heeft, is het aangeraden om je op voorhand zo goed mogelijk te informeren.

De kracht van de motor van een elektrische fiets met lage instap heeft veel invloed op je algemene fietservaring. Als je makkelijk wind en hellingen wilt trotseren, kies je best voor een exemplaar met meer motorkracht.

Waar en wanneer wil je je elektrische fiets met lage instap hoofdzakelijk gebruiken? Het antwoord hierop is belangrijk om de gewenste actieradius te bepalen; zo weet je namelijk hoe krachtig de batterij van je nieuwe fiets moet zijn. 

Een van de bekende voordelen van een elektrische fiets met lage instap is dat je je sneller van punt A naar punt B verplaatst. Omdat een efficiënt remsysteem in deze context belangrijk is, kies je best voor een systeem met rollerbrakes.

Als je je elektrische fiets met lage instap moet stallen op een locatie waar je de batterij niet kunt opladen, opteer je best voor een fiets met een afneembatterij accu. Dit laat je toe om je batterij eender waar en wanneer op te laden.

Een standaard display geeft informatie over de actieradius en de ondersteuning. Als je ook informatie over de afgelegde afstand en de huidige snelheid wilt, kan een geavanceerd display iets voor jou zijn.

Als je op voorhand een idee hebt van het budget dat je aan een elektrische fiets met lage instap wilt besteden, kun je gericht op zoek gaan naar de fiets die het best bij je past.

Op een elektrische fiets kan de motor zich vooraan, in het midden of achteraan bevinden. Houd bij je aankoop ook rekening met het feit dat de motorpositie invloed heeft op het type versnellingen van je elektrische fiets met lage instap.

Neem je je fiets graag mee op de bagagedrager van je auto om verder van huis leuke tourtochten te maken? Informeer dan voor de aankoop van je elektrische fiets met lage instap even naar het maximale gewicht van de bagagedrager van je auto, want elektrische fietsen zijn over het algemeen wat zwaarder dan klassieke exemplaren. Zo kom je voor je eerste uitje met je nieuwe fiets niet voor onaangename verrassingen te staan.

De meeste elektrische fietsen bieden gelijkmatige rotatieondersteuning. Ben je op zoek naar een extra duwtje in de rug? Dan kun je eventueel ook kiezen voor een fiets met trapkrachtondersteuning.