elektrische fiets middenmotor

In dit artikel gaan we dieper in op de elektrische fiets met middenmotor. Het is bekend dat de elektrische fiets met voorwielmotor nog altijd de onbetwiste nummer één in is qua aantallen op de weg maar dit verandert met rasse schreden. We zien namelijk in de verkoopcijfers terug dat de elektrische fiets met middenmotor vandaag de dag populairder is dan ooit hiervoor. Inmiddels is maar liefst bijna 75% van de nieuw verkochte elektrische fietsen een model met een motor die in het midden van het frame weggewerkt is.

 

Maar wat doet zo’n middenmotor nu precies en waarom is deze in vergelijking met de andere modellen zo populair geworden? Al dat en nog veel meer lees je hieronder in dit artikel over de elektrische fiets met middenmotor.

middenmotor

Wat is een elektrische fiets met middenmotor?

De elektrische fiets met een middenmotor is een fiets die voorzien is van elektrische trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur en waarbij de motor in het frame van de fiets gemonteerd is. Dit zorgt voor een aantal typische kenmerken ten opzichte van elektrische fietsen met een achterwiel- of voorwielmotor. Voor de gewichtsverdeling en dus balans van de fiets is de locatie in het midden erg gunstig. Dit houdt voor de rijder met name in dat de fiets vrij gemakkelijk te hanteren is ten opzichte van elektrische fietsen met een achterwielmotor of voorwielmotor. Het zwaartepunt van de fiets ligt iets lager maar daar tegenover staat dat de opstaphoogte juist weer iets hoger ligt.

 

Net als de elektrische fiets met voorwielmotor kan de e-bike met middenmotor over zowel naaf- als ook derailleurversnelling beschikken. Maar anders dan bij de voorwielmotor beschikt de middenmotor over een rotatiesensor en een trapkrachtsensor. De ondersteuning wordt berekend op basis van snelheid maar ook op basis van trapkracht. Hierdoor geeft de middenmotor een zeer natuurlijke rijervaring. De balans komt immers het meest overeen met een gewone fiets en net als op een gewone fiets zorgt harder trappen ook voor een krachtiger ondersteuning. Anders dan bij de andere varianten trapt de middenmotor niet het wiel aan maar geeft de motor ondersteuning aan de pedalen zelf. Daardoor krijgt de berijder van de fiets op zeer direct wijze steun met het rondtrappen van de pedalen. Deze natuurlijke rijervaring heeft van de elektrische fiets met middenmotor de meest gewilde elektrische fiets van allemaal gemaakt. Later geven we nog meer toelichting over de onderscheidende voor- en nadelen van de e-fiets met middenmotor.

middenmotor

Beste elektrische fiets met middenmotor van 2023

De elektrische fiets met middenmotor is tegenwoordig de meest gewilde e-fiets. Natuurlijk springen alle fabrikanten hierop in en is er inmiddels een zeer breed scala aan elektrische fietsen met middenmoters. Al die keuze is voor jou als consument natuurlijk gunstig maar komt ook met een gevaar. Het betekent namelijk ook dat er relatief veel modellen beschikbaar zijn die niet helemaal aan de eisen en wensen zullen voldoen. En omdat het een vrij dure techniek is, zijn er ook fabrikanten die juist een zo goedkoop mogelijk product willen afleveren om er tussenuit te springen. Dit kan wel ten nadele zijn van het rijcomfort en in de slechtste gevallen zelfs de veiligheid. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt met de beste elektrische fietsen van 2023 die uitgebracht zijn met een middenmotor.

[popular_product product_cat="4311"]

Waarom een elektrische fiets met middenmotor?

Voordelen elektrische fiets met middenmotor

+ Krachtige motor
+ Laag zwaartepunt
+ Zeer natuurlijke rijervaring
+ Allround geschikte elektrische fiets

Nadelen elektrische fiets met middenmotor

Prijziger dan de andere elektrische fietsen
Iets minder lage instap
Motor niet volledig stil

De laatste jaren is de elektrische fiets dus met een enorme opmars bezig. Wat kan hier dan precies de reden van zijn? Juist omdat het de duurste oplossing is als motor voor elektrische fietsen verwacht je normaal gesproken dat het meer een niche is en ook blijft.


Buiten dat zijn er nog meer nadelen die alleen aan de middenmotor verbonden zijn. Zo maakt een middenmotor dikwijls geluid, dit door het ratelen van de tandwielen in de motor zelf. Eveneens is de instap over het algemeen vrij hoog waardoor opstappen bij sommige fietsen een gekunstel kan zijn. Ook staat de ketting onder een grotere kracht dan bij de voorwiel- en achterwielmotor. Hierdoor treedt er vaker schade op aan bijvoorbeeld het versnellingssysteem. Verder zijn er visueel ook nog minpunten. De motor is namelijk minder mooi weg te werken dan bij achterwiel- en voorwielmotoren mogelijk is.


Wat maakt de elektrische fiets met middenmotor met zijn hoge prijs dan toch tot het grote succes dat deze vandaag de dag is? De redenen zijn eigenlijk heel eenvoudig. Allround levert de middenmotor de beste en meest natuurlijke rijervaring. De motor reageert namelijk op je trapintensiteit waardoor versnellen bijzonder natuurlijk aanvoelt. En omdat de motor in het midden zit en dus de pedalen aanduwt in plaats van de wielen heb je niet het gevoel dat je voortgetrokken wordt zoals bij een voorwielmotor, of juist weer aangeduwd wordt zoals bij een achterwielmotor.


Van alle elektrische fietsen heeft de fiets met middenmotor het laagste zwaartepunt en daardoor ook de beste wegligging. Ook is het plakken of vervangen van de banden vaak een doorn in het oog voor de bezitters van elektrische fietsen met een voorwiel- of achterwielmotor. Dit gaat vaak bijzonder moeilijk terwijl het bij fietsen met een middenmotor een fluitje van een cent is.


Alles bij elkaar opgeteld is de elektrische fiets met middenmotor in feite zo populair geworden omdat hij ondanks een paar kleine minpunten de grote nadelen van e-bikes met een voorwielmotor of achterwielmotor mist. De voorwielmotor zorgt namelijk voor een groter slipgevaar in glibberige omstandigheden of op onverharde wegen. En anderzijds zijn elektrische fietsen met een achterwielmotor enkel aangewezen op de meer kwetsbare derailleurversnelling in plaats van naafversnelling en is de kettingkast altijd geopend. Hierdoor moet de fiets vaker onderhouden worden en is de kans op schade ook groter.

Motoren op elektrische fietsen

Naast dat er verschillende soorten frames en elektrische fietsen zijn is de locatie van de motor op de elektrische fiets erg belangrijk. De motor kan ik het voorste wiel, het midden van de fiets of het achterste wiel zitten. Elk van deze verschillende manieren van monteren heeft zijn voor- en nadelen. 

Elektrische fiets met voorwielmotor

Een elektrische fiets met voorwielmotor heeft de motor in het voorste wiel gemonteerd zitten.

Elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor heeft de motor in het midden van het frame zitten.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft de motor in het achterste wiel gemonteerd zitten.

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.