elektrische fiets ombouwset

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en de kans is groot dat iedere fietser vroeg of laat een fiets met elektrische trapondersteuning in het bezit heeft. Maar wat als je net een fiets gekocht hebt die volledig afhankelijk is van menselijke aandrijving? Zijn er dan toch nog mogelijkheden om mee te liften op het succes en met alle voordelen van de elektrische fiets? Jazeker want dan kan je altijd nog kiezen voor een elektrische fiets ombouwset!  In een paar eenvoudige stappen en niet eens al te veel geld staat jouw tweewieler ook in een oogwenk in de 21e eeuw. Benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? Lees hieronder dan snel verder alles over ombouwsets om je fiets elektrisch te maken!

1280_Qddgc9cW4wh1

Wat is een elektrische fiets ombouwset?

Een ombouwset voor fietsen kan van bijna iedere doodnormale huis-, tuin- en keukenfiets een elektrische fiets maken. De voordelen hiervan zijn vanzelfsprekend enorm. Geen heuvel zal ooit nog te hoog of te stijl zijn om op te fietsen en met de minste inspanning rijd je met een comfortabele 25 kilometer per uur. Het komt erop neer dat je altijd voorzien bent van het zo gewenste ‘windje in de rug’!

 

Mocht je erin geïnteresseerd zijn om jouw fiets om te bouwen tot een elektrische fiets zal je eerst moeten controleren of je fiets daar wel voor geschikt is. Er bestaan namelijk fietsmerken en -frames (met name de voorvork) die de hogere krachten veroorzaakt door de elektrische ondersteuning niet aankunnen. In dat geval wordt het ombouwen van je fiets sterk afgeraden. Houd er ook rekening mee dat het ombouwen de garantievoorwaarden van je fiets teniet kan doen. Weet vooraf dus zeker waaraan je begint!

Verschillende soorten ombouwsets motoren

Net als bij gewone elektrische fietsen heb je bij de ombouwsets de keuze uit drie verschillende motoren. Hieronder een korte uitleg over deze motoren met daarbij alle voor- en nadelen die ze bieden.

Achterwielmotor ombouwset

Bij de achterwielmotor wordt de elektrische ondersteuning op het achterwiel geboden. Hierbij heb je dus het gevoel alsof je continu een duwtje in de rug krijgt. Veel mensen vinden dit over het algemeen een zeer aangename vorm van elektrische ondersteuning. Een achterwielmotor beschikt altijd over een derailleurversnelling in plaats van naafversnelling.

Voordelen achterwielmotor ombouwset

+ Krachtige motor
+ De beste motor voor heuvelachtige omstandigheden
+ De stilste motor
+ Het ‘duwtje’ in de rug

Nadelen achterwielmotor ombouwset

Band verwisselen erg lastig
Naafversnelling is technisch onmogelijk

Middenmotor ombouwset

Bij de middenmotor wordt de elektrische ondersteuning op de trappers aangeboden. In plaats van dat je banden versneld worden, wordt het trappen dus lichter. Middenmotoren zijn hard op weg om de meest populaire oplossing voor elektrische fietsen te worden.

Voordelen middenmotor ombouwset

+ Krachtige motor
+ Natuurlijke rijervaring
+ Geschikt in alle omstandigheden

Nadelen middenmotor ombouwset

Relatief duur systeem
Onderhoud is lastig

Voorwielmotor ombouwset

Bij de achterwielmotor wordt de elektrische ondersteuning op het voorwiel geboden. Hierdoor voelt een elektrische fiets met voorwielmotor aan alsof je voortgetrokken wordt. De meeste elektrische fietsen die je vandaag de dag op de weg vindt zijn voorzien van een voorwielmotor.

Voordelen voorwielmotor ombouwset

+ Directe trapondersteuning
+ Naar ratio de goedkoopste oplossing
+ Zeer weinig onderhoud

Nadelen voorwielmotor ombouwset

Minder prestaties in heuvelachtige omstandigheden
Iets groter gevaar op slippen in gladde omstandigheden
Minst stille motor

Hoe bouw je je eigen fiets om tot een elektrische fiets met ombouwset?

De ombouwsets bevatten over het algemeen de volgende onderdelen:

 

  • Voor- of achtervelg met ingebouwde met ingebouwde elektromotor of middenmotor
  • Sensor (over het algemeen een magnetische bewegingsdetector voor op de trapas)
  • Accu (voor onder de bagagedrager of juist een zogenaamde ‘bidon accu’)
  • Lader voor de accu
  • Motor- en accumanagement
  • LCD display voor op het stuur
  • Remhendels of remsensoren voor de motoronderbreking
  • Bedrading voor motor, accu en display

Let bij aankoop van een elektrische fiets ombouwset wel goed op een aantal zaken. Sommige kits worden bijvoorbeeld zonder accu verkocht. De prijs van een losse accu kan gemakkelijk in de honderden euro’s oplopen. Laat je dus niet foppen door een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn want over het algemeen is dit dan ook daadwerkelijk het geval. Ook kan het mogelijk zijn dat je remsysteem aangepast moet worden wanneer je je fiets ombouwt.

 

Daarnaast is het uiteraard belangrijk ook over voldoende technische kennis beschikken. Je zal immers flink aan je fiets moeten gaan sleutelen. Als je niet over voldoende technische bagage beschikt dan kan je het ombouwen best door een fietsenmaker die hier ervaring mee heeft laten doen. Dan ben je altijd zeker dat het op een verantwoordelijke en veilige manier gebeurd is en kan jij ook met het volste vertrouwen genieten van het nieuwe fietsen!