elektrische fiets voorwielmotor

De populariteit van de elektrische fiets blijft groeien. Nederland heeft altijd bekend gestaan als fietsland en inmiddels is door de bevolking ook de elektrische fiets volledig omarmd. Van de naar schatting 23 miljoen fietsen zijn er inmiddels al bijna 3 miljoen die voorzien van elektrische trapondersteuning over de fietspaden zoeven.

 

De elektrische fiets is inmiddels ook de bestverkopende fiets van Nederland en dat is natuurlijk niet zonder reden. Daarom is het goed om wat meer te weten te komen over de fiets van de toekomst en de technologie die daarachter zit. Het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets is vanzelfsprekend de elektromotor. Er zijn drie verschillende typen motoren; De achterwielmotor, middenmotor en voorwielmotor.

 

In dit artikel gaan we de elektrische fiets met voorwielmotor behandelen. Want wat houdt zo’n voorwielmotor nu precies in? Is dit wezenlijk anders dan een middenmotor of achterwielmotor? Wat zijn de specifieke voor- en nadelen van de voorwielmotor? En mocht je kiezen voor een elektrische fiets met een voorwielmotor, wat is dan de die in 2023 op de markt verschenen is? Lees hieronder snel verder want daar behandelen we het allemaal.

voorwielmotor

Wat is een elektrische fiets met voorwielmotor?

De elektrische fiets met een voorwielmotor is een fiets die voorzien is van elektrische trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur en waarbij de motor aan het voorwiel van de fiets gemonteerd is. Misschien vraag je je af waarom dat van belang is en de reden daarvan is simpel. De locatie van de motor is namelijk allesbepalend voor de rijervaring en de eigenschappen die de elektrische fiets jou biedt.

 

De elektrische fiets met voorwielmotor is een zeer populaire variant van de elektrische fiets. Dit komt omdat deze een aantal unieke voordelen heeft ten opzichte van de elektrische fiets met middenmotor of achterwielmotor. Hier geven we onder het kopje “Waarom een elektrische fiets met voorwielmotor” meer toelichting over.

 

Veruit de meeste elektrische fietsen die momenteel op de Nederlandse wegen rijden zijn voorzien van een voorwielmotor. De werking baseert zich op de rotatiesensor die zich in de motor bevindt. Deze sensor meet in feite of de trappers van de fiets in beweging zijn. Als de rotatiesensor het sein van beweging ontvangen heeft wordt de trapondersteuning in gang gezet. Dit kan een klein nadeel zijn wanneer de trappers tijdens het wandelen per ongeluk in beweging worden gebracht.

 

Ook wordt er wel eens gezegd dat een elektrische fiets met voorwielmotor minder krachtig is. Dit was zeker vroeger enigszins waar maar de verschillen met de achterwielmotor en zeker de middenmotor zijn tegenwoordig niet noemenswaardig meer. Omdat de motor aan het voorwiel zit en dus voor je lichaam geplaatst is, geeft een elektrische fiets met voorwielmotor je het gevoel vooruit getrokken te worden.

voorwielmotor

Beste elektrische fiets met voorwielmotor van 2023

Het landschap van elektrische voertuigen en zeker in het geval van fietsen verandert snel. Wat vijf jaar geleden als het neusje van de zalm werd gezien is met de huidige technologische vooruitgang amper de moeite meer waard. Daarom hebben we voor jou de beste elektrische fietsen met voorwielmotor van 2023 op een rij gezet. Deze fietsen worden beoordeeld op de kracht van de motor, inhoud van de accu, de prijs/kwaliteitverhouding, hoe uitgebreid de settings zijn en natuurlijk op basis van de rijeigenschappen. Dit zijn de beste elektrische fietsen met voorwielmotor van 2023.
[popular_product product_cat="4311"]

Waarom een elektrische fiets met voorwielmotor?

Voordelen elektrische fiets met voorwielmotor

+ Directe trapondersteuning
+ Lage opstap
Goedkoop in aanschaf
+ Weinig onderhoud

Nadelen elektrische fiets met voorwielmotor

Bergop minder sterk
Gevaar op slippen in winterse of gladde omstandigheden
Motor is vaak hoorbaar

De elektrische fiets met voorwielmotor is om een aantal redenen de meest verkochte elektrische fiets in Nederland. Voorwielmotoren zijn namelijk robuust, eenvoudig en vooral goedkoop. Om die reden is een elektrische fiets met voorwielmotor over het algemeen ook een stuk goedkoper dan een gelijkaardige fiets met achterwielmotor of middenmotor.

 

Door de voorwielmotor wordt de aandrijving in feite over twee wielen verdeeld. Door te trappen drijf je zelf immers het achterwiel aan. Hierdoor ligt een elektrische fiets met voorwielmotor stabiel op de weg. Toch heeft dit ook een nadeel. Door de voorwielaandrijving bestaat er een kleine kans dat wanneer je niet hard genoeg mee trapt het voorwiel in een bocht kan slippen. Ook bergop is de voorwielmotor niet volledig in zijn element. Gelukkig heb je daar in Nederland natuurlijk zelden tot nooit last van!

 

Omdat de motor in het voorwiel geplaatst is kent de elektrische fiets met voorwielmotor ook een ‘vrijloopfunctie’. Dit houdt in dat wanneer de accu volledig leeg is, de fiets nog steeds gemakkelijk ‘fietst’ en dus niet direct zwaar aanvoelt zoals het geval is bij een middenmotor of achterwielmotor. Daarnaast is de voorwielmotor eenvoudiger opgezet en daardoor onderhoudsvriendelijker dan andere beschikbare motoren. En omdat het mogelijk is om een halfopen of gesloten kettingkast te hebben heeft ook de rest van de fiets minder onderhoud nodig.

 

Zijn er dan nog nadelen die specifiek voorbehouden zijn aan elektrische fietsen met voorwielmotoren? Jazeker. Zoals eerder al gezegd is er een iets grotere kans op het slippen van de voorband in gladde wegomstandigheden. Ook is het voorwiel relatief zwaar waardoor het lastiger kan zijn om de fiets te tillen en is het besturen van de fiets eveneens iets zwaarder dan bij de andere motorvarianten. Ook mag u niet vergeten dat alle motoren geluid maken en je als bestuurder van een elektrische fiets met voorwielmotor áchter het geluid zit. Hierdoor lijkt de voorwielmotor iets meer geluid te produceren. Overigens behoort dit ‘probleem’ met de moderne fietsen nagenoeg helemaal tot het verleden.

 

Al met al lijkt de elektrische fiets met voorwielmotor vooral als stadsfiets ideaal te zijn. Dit omdat de elektrische trapondersteuning direct begint en een maximale ondersteuning kan geven zonder dat er veel kracht vereist is. Dit gecombineerd met de relatief lage aanschafprijs en minimale noodzaak tot onderhoud absoluut een fiets waar iedereen eens over na zou moeten denken!

Motoren op elektrische fietsen

Naast dat er verschillende soorten frames en elektrische fietsen zijn is de locatie van de motor op de elektrische fiets erg belangrijk. De motor kan ik het voorste wiel, het midden van de fiets of het achterste wiel zitten. Elk van deze verschillende manieren van monteren heeft zijn voor- en nadelen. 

Elektrische fiets met voorwielmotor

Een elektrische fiets met voorwielmotor heeft de motor in het voorste wiel gemonteerd zitten.

Elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor heeft de motor in het midden van het frame zitten.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft de motor in het achterste wiel gemonteerd zitten.

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.