elektrische heren fiets

Begin je al van top tot teen te zweten als je nog maar denkt aan de eventuele aankoop van een elektrische heren fiets? Dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken of te panikeren! Zodra je je in deze materie verdiept, merk je dat er plots heel wat vakjargon en informatie bestaat waarmee je tot voor kort helemaal niet vertrouwd was. Daarom hebben we voor jou alle mogelijke informatie over elektrische herenfietsen in één mooi, overzichtelijk geheel gegoten.

In eerste instantie is het aangeraden om jezelf de vraag te stellen wat men eigenlijk verstaat onder een elektrische herenfiets. Een volgende vraag zou kunnen zijn wat het verschil is met een ‘gewone’ fiets, en wat de belangrijkste onderdelen zijn van dit type fiets. Aansluitend geven we je een overzicht van de vier beste elektrische herenfietsen van 2023, en gaan we dieper in op de vraag waarom deze hun plaats in de felbegeerde top 4 veroverd hebben.

Verderop in het artikel komen de verschillende voordelen van een elektrische heren fiets aan bod. Het spreekt voor zich dat een elektrische fiets je over het algemeen meer snelheid geeft, maar wist je al dat er ook sprake is van een positief effect op je portemonnee, je gezondheid en de manier waarop je je beschikbare tijd optimaal benut? Als je na het doornemen van alle beschikbare informatie hebt besloten om jezelf een elektrische herenfiets te gunnen, zijn er tot slot een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden. Want als je de goede keuze maakt, mag je er zeker van zijn dat je gedurende lange tijd en in optimale omstandigheden zult genieten van je aankoop!

Wanneer is het een elektrische heren fiets?

Van eenvoudige stadsfietsen tot sportieve mountainbikes en hoogwaardige tourfietsen om lange afstanden mee af te leggen … Tegenwoordig kun je werkelijk alles kopen met elektrische ondersteuning, inclusief elektrische herenfietsen. Zoals de naam het al aangeeft, is dit soort elektrische fiets speciaal gemaakt voor mannen.

 

Een heren fiets is herkenbaar aan de middenbuis die het model extra sterkte en stabiliteit geeft. Bovendien worden elektrische herenfietsen ook in grotere lengtematen gemaakt; de framematen van fietsen voor heren liggen namelijk vaak tussen de 54 en 67 centimeter. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken of het aanbod wel ruim genoeg is, want ook elektrische heren fietsen zijn verkrijgbaar in allerlei merken, designs en uitvoeringen.

 

Bij de aankoop van een elektrische herenfiets moet je, net zoals bij een elektrische fiets voor vrouwen, vooral goed letten op het type motor en de positie ervan op de fiets. Het is dus belangrijk om je goed te informeren voordat je overgaat tot de aankoop van een elektrische heren fiets.Zo vind je een fiets die het best bij je voorkeuren en behoeften aansluit.

 

Naast de traditionele exemplaren voor heren en dames, is er nog een andere variant op de markt: de elektrische fiets met een frame met lage instap. Dit model ziet eruit als een damesframe, maar is ontworpen voor zowel mannen als vrouwen. Als je als man nood hebt aan fiets met een extra lage stang omdat je zo makkelijker kunt op- en afstappen, kan ook dit soort elektrische fiets een uitstekend alternatief zijn voor een ‘klassieke’ elektrische herenfiets.

1280_Qddgc9cW4wh1

Beste elektrische heren fiets van 2023

Zodra je beslist hebt dat een elektrische herenfiets iets voor jou kan zijn, zijn er verschillende zaken waar je tijdens je zoektocht op moet letten. De meeste mensen kijken namelijk alleen maar naar de actieradius, maar ook het soort versnellingen en de positie van de motor spelen een belangrijke rol. Om te bepalen wat de beste elektrische heren fietsen van 2023 zijn, hebben we dus ook deze kenmerken in overweging genomen.

 

De absolute nummer 1 elektrische heren fiets voor dagelijks gebruik is de Puch Clubman 1. Dit model beschikt over een krachtige Bosch-middenmotor die een uiterst natuurlijk rijgedrag biedt. Verder is de Puch Clubman 1 voorzien van een verende voorvork en negen versnellingen, waardoor het de ideale elektrische herenfiets is voor zowel korte afstanden in de stad als langere fietstochten in een heuvelachtige regio. Hoewel sommige mensen vinden dat het gewicht van 24 kilogram zwaar is, hoeft dit dankzij de hoge actieradius en sterke ondersteuning helemaal geen probleem te zijn.

 

Een tweede uitstekende elektrische heren fiets is de Stella Trekking Premium MDB. Dankzij de dikke banden, de stevige middenmotor, de hydraulische schijfremmen en de vier ondersteuningsstanden biedt deze fiets niet alleen veel kracht, maar ook een uiterst aangename fietservaring. Het enige minpuntje is het toch iets zwaardere gewicht van 25 kilogram.

 

De Vicenza Superior MDB heeft een terechte derde plaats gekregen op de lijst van beste elektrische heren fietsen van 2020. Dit model is voorzien van hydraulische schijfremmen en een krachtige middenmotor van Bosch, heeft een maximale snelheid van 25 km/u en mag rekenen op een actieradius tot 130 km. Hierdoor is dit de ideale fiets voor korte stadsritten en langere fietsavonturen. Kortom, een toegankelijke elektrische herenfiets met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding!

[popular_product pa_subcategorie="1952"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Voordelen elektrische fiets heren

Een van de meest bekende voordelen van een elektrische heren fiets, en van elektrische fietsen in het algemeen, is dat je er in vergelijking met een gewoon exemplaar grotere afstanden mee kunt afleggen. Maar dat is niet alles … Hieronder geven we je graag nog enkele andere leuke voordelen van elektrische herenfietsen.

 • Langere afstanden

  Zoals we eerder al hebben toegelicht, hoef je dankzij de ondersteuning bij het trappen minder inspanning te leveren om vooruit te komen. Dit laat je toe om langere afstanden af te leggen en fris en fruitig op je eind bestemming aan te komen.

 • Besparing van tijd

  Kinderen van en naar school brengen, boodschappen doen of op tijd op je werk geraken? Een elektrische herenfiets laat je toe om je sneller te verplaatsen dan wanneer je met een gewone fiets zou rijden. Zo ben je sneller op je bestemming en heb je meer tijd voor andere zaken. Ook tieners die elke dag een aanzienlijke afstand moeten afleggen naar hun middelbare school kunnen baat hebben bij een elektrische heren fiets. Omdat ze minder vroeg hoeven op te staan, zijn ze namelijk beter uitgerust om de lessen optimaal te volgen en hierdoor goede resultaten te halen.

 • Goed voor portemonnee

  Als je je verplaatst met een elektrische heren fiets, kun je je fiets gratis en probleemloos ergens stallen. Zo hoef je geen rekening te houden met hoge brandstof- en/of parkeerkosten en bespaar je jaarlijks een hele hoop geld. Daarnaast zijn de verzekeringen een stuk goedkoper.

 • Goed voor je gezondheid

  Het is een fabeltje dat je met een elektrische fiets geen moeite hoeft te doen om vooruit te komen. Hoewel het klopt dat je ondersteuning krijgt, is zelf trappen nog steeds een vereiste. En gelukkig maar, want zowel je conditie als je algemene gezondheid hebben hier enorm veel baat bij. Zo kun je rekenen op een positief effect op je bloedsuikerspiegel, zuurstofopname en cardiovasculair systeem. Ook de invloed op je mentale welzijn is een absoluut pluspunt!

Elektrische herenfiets kopen: waar let je op?

Heb je alle aspecten van een elektrische heren fiets in beschouwing genomen en ben je tot het besluit gekomen dat het iets voor jou is? Proficiat! Hieronder lees je waar je bij de aankoop op moet letten.

Als man is het logisch dat je kiest voor een herenframe. Heb je moeite bij het op- en afstappen? Dan kun je ook voor een model met een laag frame kiezen.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden, is de motorkracht. Een hoger vermogen biedt meer ondersteuning, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker een heuvel op kunt fietsen.

Er zijn drie mogelijke plaatsen waar een motor van een elektrische fiets zich kan bevinden: vooraan, in het midden of achteraan. Bovendien heeft dit een invloed op het soort versnellingen van je elektrische herenfiets.

De actieradius bepaalt hoe lang je accu meegaat. Daarom denk je voor de aankoop van je elektrische heren fiets best even na over waar en hoe vaak je je fiets zou willen gebruiken.

De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van rotatieondersteuning, wat zorgt voor een gelijkmatige ondersteuning. Wil je extra ondersteuning? Dan kan een fiets met trapkrachtondersteuning een optie zijn.

Als je je fiets niet kunt opladen op de plaats waar je deze stalt, kun je best kiezen voor een model met een afneembare batterij.

Op eenvoudige displays kun je alleen maar de ondersteuning en de actieradius zien. Je kunt eventueel ook opteren voor een display met meer functies, zoals de huidige snelheid en het aantal gereden kilometers.

Als je van plan bent om je elektrische herenfiets regelmatig mee te nemen op de bagagedrager van je auto, informeer je best naar het maximaal gewicht van je bagagedrager. Een elektrische fiets is meestal namelijk zwaarder dan een gewoon exemplaar.

Zowel naaf- als derailleurversnellingen hebben voor- en nadelen die een invloed hebben op je fietservaring. Informeer je daarom zo goed mogelijk over beide systemen.

Omdat je met een elektrische fiets over het algemeen sneller fietst dan met een gewone fiets, is het niet verrassend dat het remsysteem een cruciaal onderdeel is. Voor optimale veiligheid kies je best voor rollerbrakes. Safety first!

Als je op voorhand je budget bepaalt, kun je binnen deze prijscategorie gericht op zoek gaan naar een elektrische heren fiets die het best bij je noden en voorkeuren aansluit.

Informatie en tips

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt; er is ontzettend veel informatie over elektrische herenfietsen beschikbaar en bij de aankoop, het gebruik en het onderhoud van een heren fiets zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hoe ver kan ik met een bepaalde batterij fietsen? Kies ik voor een naaf- of een derailleurversnelling? Welk type herenfiets sluit het best aan bij mijn persoonlijke voorkeuren en behoeften? Maakt het uit of de motor zich vooraan, in het midden of achteraan bevindt? Kan ik als man ook kiezen voor een elektrische fiets met een lage instap? Hoe vaak moet ik mijn fiets onderhouden? En hoeft dit door een erkend fietsenmaker te gebeuren, of zijn er bepaalde zaken die ik zelf kan doen? Zijn er ook elektrische heren fietsen verkrijgbaar voor mensen met een beperkt budget?

Om je zo goed mogelijk over de voor- en nadelen van de vele soorten elektrische herenfietsen te informeren en je eventuele aankoop te vergemakkelijken, hebben we er alles aan gedaan om alle nuttige, beschikbare tips en informatie over elektrische heren fietsen zo duidelijk mogelijk weer te geven. Heb je toch nog één of meerdere vragen waarop je het antwoord niet meteen vindt? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen!