elektrische moederfiets

Misschien ben je wel op zoek naar een mooie moederfiets als cadeau of geschenk voor een aanstaande papa of mama. Wat de reden ook is, het is in dat geval in ieder geval te denken aan een speciale moederfiets. Maar wat is een moederfiets en wat zijn de grote verschillen met een gewone fiets? Wat zijn de beste modellen die vandaag de dag beschikbaar zijn en is het dan wel echt de moeite waard om een elektrische variant te hebben? En mocht je besluiten tot aankoop over te gaan, waar moet er dan in het bijzonder op worden gelet? Lees hieronder snel verder en je komt alles te weten over de perfecte fiets voor iedere mama of papa.

Wat is een moederfiets?

Hoewel ze moederfiets of mamafiets heten zijn moederfietsen een ware uitkomst voor iedere ouder. Wanneer je denkt dat een moederfiets niets anders is dan een damesfiets met een paar kinderzitjes dan zit je er volledig naast. Een moederfiets is namelijk een bijzonder robuuste fiets waarmee je op een veilige manier je kinderen en/of boodschappen door het dorp of de stad kan vervoeren en op veel manieren verschillen van andere fietsen.

 

Moederfietsen hebben een aantal specifieke voordelen ten opzichte van normale damesfietsen waardoor iedere (aankomende) mama er eigenlijk één zou moeten hebben. Later zullen we meer uitleg geven over wat die bijzondere verschillen zijn. Je mag er in ieder geval zeker van zijn dat het veel prettiger is om een moederfiets te hebben dan een damesfiets met slechts één of meerdere kinderzitjes.

Elektrische moederfiets

Beste moederfiets van 2023

Er zijn veel verschillende soorten en typen aan elektrische moederfietsen. Vaak zijn het toch de iets bekendere merken die echt uitblinken met hun moederfietsen. Naast comfort voor jezelf en het kind is veiligheid natuurlijk verreweg het meest belangrijkste aspect van iedere moederfiets. Fietsen met kinderen vergt dus meer van de fiets op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Met de onderstaande fietsen weet je zeker dat ieder ommetje met de kleine een plezier maar ook zeker een veilige rit is. Dit zijn de beste moederfietsen die je in het jaar 2023 gaat kunnen vinden.

[popular_product product_cat="4311"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Voordelen elektrische moederfiets

Niets zo leuk om samen met je kind op de fiets een blokje om te gaan of samen boodschappen te doen. Maar door al dat gewicht wordt de fiets natuurlijk zwaarder. De fiets zelf kan dit probleemloos aan maar ook voor jezelf kan het minder prettig zijn om op snelheid te komen. Met het in huis halen van een elektrische moederfiets behoort dit probleem voor eens en altijd tot het verleden.

 

De elektrische moederfiets is namelijk net als iedere andere moederfiets maar dan voorzien van elektrische trapondersteuning die werkt tot een snelheid van maar liefst 25 kilometer per uur. Deze trapondersteuning wordt voorzien van een motor die wettelijk een vermogen van maximaal 250 Watt mag leveren. Dus of je nu alleen of met twee kinderen en boodschappentassen rijdt, jij krijgt altijd dat extra steuntje in de rug die van iedere fietstocht een plezier maakt.

 

Veel moederfietsen zijn voorzien van een middenmotor waardoor het zwaartepunt in het midden ligt en de fiets een zeer stabiele wegligging heeft. Ook hebben ze naafversnelling in plaats van derailleurversnelling. Hierdoor hebben ze weinig onderhoud en is schaken niet enkel zeer gemakkelijk maar ook nog eens mogelijk vanuit stilstand.

Verschil tussen elektrische moederfiets en elektrische fiets

Zoals we eerder al gesteld hebben is een elektrische moederfiets veel meer dan een elektrische damesfiets met een paar kinderzitjes. Hierdoor zijn ze beter en veel veiliger om te fietsen met kinderen of veel zware bepakking dan een gewone elektrische fiets. We zetten de grootste en belangrijkste verschillen voor jou op een rijtje.

Natuurlijk zet je eerst je kinderen op de fiets voor je zelf gaat zitten. Daarom hebben elektrische moederfietsen in tegenstelling tot normale fietsen een lagere instap. Hierdoor hoef je geen halsbrekende toeren uit te halen om veilig te kunnen zitten.

Elektrische moederfietsen hebben net als motorfietsen een middenbok. Dit is een standaard die in het midden van de fiets zit. Fietsen met een middenbok staan veel stabieler dan fietsen met een enkele standaard. Hierdoor is het een stuk gemakkelijker maar zeker veiliger om je kind op het kinderzitje te kunnen zetten. Een ander voordeel is dat onderhoud of het vervangen van de band ook nog eens veel eenvoudiger wordt.

Een stuurslot zorgt er vanzelfsprekend voor dat het stuur niet meer kan bewegen wanneer deze op de middenbok staat. Hierdoor is het een stuk veiliger om je kleine veilig op het voorzitje te krijgen.

Ten opzichte van normale fietsen heeft een elektrische moederfiets een langere bagagedrager. Hierdoor wordt het niet enkel gemakkelijker om een kinderzitje te monteren. Sommige kunnen zelfs nog verlengd worden, waardoor het kind een uitzicht heeft in plaats van alleen maar naar de rug van mama of papa te moeten staren.

Gewone fietsen die voorzien zijn van een voorzitje laten weinig ruimte over tussen de bestuurder en het kind. Omdat bij elektrische mamafietsen de afstand tussen het stuur en de zadel groter is, hebben beide meer ruimte. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat je steeds met je knieën tegen het zitje aan tikt.

Wanneer je de meeste elektrische moederfietsen ziet dan valt het op dat het stuur vaak breder is dan bij een elektrische fiets. Dit is wederom om meer ruimte voor jezelf en je kind te creëren.

Een elektrische moerfiets is een transportfiets. Je zal er namelijk over het algemeen samen met één of zelfs twee kinderen op fietsen. Daarom is het frame veel sterker dan bij andere elektrische fietsen. Niet alleen veilig maar het fietst ook stabieler.

Elektrische moederfiets kopen: waar let je op?

Ben je overtuigd van de voordelen van een elektrische moederfiets en sta je op het punt om er eentje te kopen? Dan zijn er een aantal zaken belangrijk om in het oog te houden. Dit om iedere rit zo leuk en veilig mogelijk te maken. Een belangrijk onderdeel van iedere elektrische fiets is uiteraard de elektromotor. Omdat de elektrische moederfiets een transportfiets is, wil je liefst een motor met een zo hoog mogelijk wattage. Dit zorgt er namelijk voor dat de elektrische trapondersteuning ook nog optimaal is wanneer je met de kinderen op de fiets zit en bijvoorbeeld een dijk of heuvel op moet fietsen. Kies dus voor een elektrische moederfiets met een motor van minimaal 200 watt maar probeer liefst op of rond de 250 watt te zitten. Zorg ook voor uitstekende remmen omdat de remweg door het hogere gewicht langer kan zijn in vergelijking met andere elektrische fietsen.


In de regel zijn alle elektrische moederfietsen voorzien van alles dat we in “verschil tussen elektrische moederfiets en elektrische fiets” opgenoemd hebben. Maar er is altijd de kans dat er een moederfiets bestaat die één van die eigenschappen mist. Bepaal voor jezelf welke voor jou het meest belangrijk zijn maar in principe heb je het liefst een elektrische mamafiets die voorzien is van allemaal. Zeker de middenbok, het stuurslot en de lagere instap zijn essentieel.


Verder moet je altijd zeker zijn dat je een fietsstoeltje komt dat aan alle veiligheidseisen en -normen voldoet. Zorg dat je kind hier stabiel en rechtop in kan zitten en dat hij of zij vastgegespt kan worden met een harnasgordel. Vergeet vooral ook niet dat de elektrische moederfiets voorzien is van jasbeschermers. Die voorkomen namelijk dat je kind met zijn of voetjes tussen de spaken kan komen.


Wanneer je jouw kind voorop vervoert, zorg er dan voor dat je fiets een windscherm heeft. Dit is niet alleen prettiger voor je zelf maar ook voor je kind enorm belangrijk. Zo wordt hij of zij namelijk niet alleen beschermd tegen de wind maar zeker ook tegen vliegjes en andere beestjes die in het oog kunnen belanden. Zeker voor baby’s is dit vervelend omdat hun oogreflexen nog niet berekend zijn op vuil in het oog waardoor ze niet kunnen knipperen en dus lang last blijven houden van de vervuiling.

Als je rekening houdt met al deze punten dan heb je met de elektrische moederfiets een geweldige aankoop gedaan waar jij en je kind op een veilige manier enorm veel plezier op zullen beleven. En dat is natuurlijk het belangrijkste van allemaal!