elektrische racefiets

Het spreekwoordelijke windje in de rug is waar bijna iedere fietsliefhebber prat op gaat. Wat dat betreft is het niet meer dan logisch dat elektrische fietsen de toekomst zijn. Want alhoewel het windje pas gaat waaien wanneer je zelf meehelpt, is de ervaring vele malen lichter en relaxter dan op een normale fiets.

 

Hoe werkt dat dan bij de elektrische racefiets? We weten immers dat de elektronische trapondersteuning bij elektrische fietsen begrensd is op 25 kilometer per uur. Wat zijn dan nog de voordelen ten opzichte van een gewone elektrische fiets of juist een gewone racefiets? Dat en nog veel meer leggen we je hieronder uit.

voorwielmotor

Wat is een elektrische racefiets?

Simpel uitgelegd is de elektrische racefiets een racefiets die net als elektrische fietsen geniet van elektronische trapondersteuning tot aan en snelheid van 25 kilometer per uur. Daar houden de meest gelijkenissen direct ook bij op. Iedereen weet dat elektrische fietsen relatief zwaar zijn wanneer je niet voor een superduur model met een frame gemaakt van carbon kiest. En als je als racefietser iets niet wilt dan is het een zware fiets. Zo weegt de lichtste racefiets ooit gemaakt nog geen 2.7 kilogram! Ter vergelijking; de gemiddelde Elektrische fiets weegt al gauw bijna het tienvoudige en dat is voor een racefiets vanzelfsprekend onaanvaardbaar.

 

Om die reden zijn er voor elektrische racefietsen een aantal concessies gedaan. Zo is de accu-inhoud kleiner dan bij gewone elektrische fietsen en is ook de elektrische motor zelf een pak kleiner dan normaal het geval is. Dit heeft als gevolg dat de motor minder ‘koppel’ levert dan bij de gewone elektrische fietsen, iets dat overigens niet direct een probleem is. Zoals gezegd worden racefietsen zo licht mogelijk gemaakt. Ook zit je op een racefiets in een aerodynamische houding waardoor de weerstand kleiner is met als gevolg dat met minder vermogen toch goede prestaties geleverd kunnen worden. Buiten dat: Op een racefiets rijd je al vlug sneller dan 25 kilometer per uur. Omdat dit de wettelijke maximumsnelheid is tot waar elektrische ondersteuning geboden mag worden zal de motor ook lang niet zo vaak gebruikt worden als dat op iedere andere elektrische fiets het geval is.

 

In de regel worden elektrische fietsen niet aangeboden met voorwielmotor. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst omdat de aandrijving onnatuurlijk aanvoelt doordat je ‘voortgetrokken’ wordt door het voorwiel. Dit is geen probleem voor kleine fietsritten maar voor de lange toertochten die je normaal op de racefiets maakt niet het meest prettig. Buiten dat hebben racefietsen relatief dunne wielen met weinig grip. Een bekend nadeel van voorwielmotoren is dat ze op gladdere wegen gemakkelijker onder de fiets vandaan schuiven dan elektrische fietsen met midden- of achterwielmotor en dit risico wordt met dunne banden enkel maar groter.

 

Dan blijven de e-racer met achterwiel- en middenmotor over. Dan wordt het voornamelijk een persoonlijke keuze. De middenmotor geeft ondersteuning aan de trappers terwijl de achterwielmotor het achterwiel aandrijft. De middenmotor is een prachtige allrounder maar de achterwielmotor is weer iets sterker bergop. Deze is dus vooral voor alle liefhebbers die graag in de heuvels van Nederland of zelfs een keer de Alpe d’Huez willen beklimmen!

voorwielmotor

Beste elektrische racefiets van 2023

Net als het aanbod van gewone elektrische fietsen stijgt het aanbod elektrische racefietsen enorm. Belangrijk bij elektrische racefietsen zijn net als bij gewone racefietsen het totale gewicht en hoe veel versnellingen er zijn en hoe soepel deze schakelen. Daar bovenop komt bij de elektrische racefiets natuurlijk ook hoe sterk de motor is en zeker hoe lang de accu meegaat. Wij hebben dit allemaal meegenomen voor jou in onze test en zijn tot de conclusie gekomen dat dit de beste elektrische racefietsen van 2023 zijn.

[popular_product product_cat="4311"]

Voordelen elektrische racefiets

Voordelen elektrische racefiets

+ Ondersteuning bergop of tegen de wind in
+ Gemakkelijker op snelheid komen
+ Langere toertochten kunnen maken

Nadelen elektrische racefiets

Elektrische racefietsen zijn relatief duur in aankoopprijs
In vergelijking met andere elektrische fietsen een minder krachtige accu en motor

Om de voordelen op te kunnen noemen zal je ook de nadelen moeten kennen. Eerder hebben we aangehaald dat de motor en accu op de elektrische racefiets om gewicht te besparen relatief klein en daardoor ook licht zijn. In de regel mag dit geen probleem vormen maar wie op z’n gemakje met 25 kilometer per uur grote afstanden wil afleggen zal merken dat dit in vergelijking met normale elektrische fietsen van korte duur is. Daarentegen zijn de voordelen voor de plezierrijder ook enorm groo

t.

Omdat de eerste 25 kilometer per uur elektronisch ondersteund zijn heb je als bestuurder nooit meer last van de door velen gehate tegenwind. Ook merk je dat je dankzij de elektrische racefiets de berg op vlamt met hetzelfde verzet als Dumoulin en Kelderman. Een heerlijk gevoel! Ook merk je dat je gemakkelijker grote afstanden aflegt wat uiteindelijk weer ideaal is wanneer bijvoorbeeld conditie-opbouw of gewichtsverlies onderdeel zijn van jouw redenen om te fietsen.

Elektrische racefiets kopen: Waar let je op?

Ben je overtuigd van de voordelen van de elektrische racefiets en overweeg je er eentje te kopen? Dan is het goed om op een aantal zaken te letten. Zoals met alle racefietsen het geval is, wil je een zo licht mogelijke fiets uitkiezen. Die paar kilo’s meer of minder zijn namelijk een groot verschil voor de wattage dat je uit je benen geperst krijgt. En natuurlijk moet het schakelen tussen de versnellingen zo soepel mogelijk verlopen. Toch moet je bij de elektrische racefiets nog op iets extra’s letten. We hebben je al uitgelegd dat de motor en de accu minder krachtig zijn dan bij normale elektrische fietsen. Kies daarom bij voorkeur voor een e-racer die zo dicht mogelijk bij de maximaal toegestane hoeveelheid van 250 watt omdat ondersteuning anders wel heel erg matig kan worden, zeker wanneer je de Cau- of Vaalserberg aan het beklimmen bent!

 

Wanneer je rekening houdt met dit kleine aantal zaken mag je er zeker van zijn dat je een tourmaatje voor het leven hebt waar je veel plezier mee zal beleven.

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.