elektrische vouwfiets

Een vouwfiets is een fiets die ingeklapt (opgevouwen) kan worden tot een kleiner formaat en daardoor een stuk handiger en gemakkelijker is dan de gebruikelijke fiets. Vouwfietsen zijn er al bijna zolang er fietsen worden gemaakt en waren vroeger vooral populair bij defensie of op de binnenvaart. Vandaag de dag is de vouwfiets echter bij een veel breder publiek geliefd.

 

Je kan een vouwfiets namelijk veel gemakkelijker opbergen of bijvoorbeeld meenemen in de auto, bus, tram of zelfs het bagageruim van het vliegtuig. En in tegenstelling tot een normale fiets mag een vouwfiets gratis mee in de trein. Dit zélfs tijdens de spitsuren. Vouwfietsen zijn dan ook vooral ideaal voor het forensenverkeer of kleine ritjes in de stad of op en rond de camping.

 

De elektrische vouwfiets is de moderne variant van de vouwfiets en biedt elektrische trapondersteuning. Hierdoor heb je een groter bereik en kan je een grotere snelheid bereiken zonder dat het rijden je meer moeite kost. Zo kom je beter uitgerust maar vooral zonder van top tot teen bezweet te zijn aan op je locatie. Superhandig dus!

Elektrische vouwfiets kopen: waar let je op?

We snappen het maar al te goed wanneer je overtuigd bent van de specifieke kwaliteiten van de elektrische vouwfiets en er daarom graag één wil kopen. Hiermee ben je er echter nog niet. Net als met alle fietsen zijn de verschillen in kwaliteit soms groot en zijn er soms valkuilen aanwezig. Wanneer je de volgende punten in gedachte houdt is de kans dat je een aankoop waar je nog vele jaren plezier aan beleeft daarentegen bijzonder groot.

 

Afhankelijk van wat jouw rijwensen zijn moet je allereerst kijken naar waar de motor gepositioneerd is. Dit is zoals we hierboven al uitgelegd hebben namelijk essentieel voor jouw rijervaring. Een ander belangrijk onderdeel zijn het gewicht van de motor en of die losgekoppeld kan worden. Dat is namelijk in grote mate verantwoordelijk voor het gemak waarmee jij jouw elektrische vouwfiets opvouwt en ook in opgevouwde staat verplaatst. Uiteraard is ook de inhoud van de motor van belang. Alhoewel elektrische vouwfietsen over het algemeen niet gebruikt worden om zeer grote afstanden mee af te leggen is het natuurlijk wel zo prettig wanneer je jouw elektrische vouwfiets niet dagelijks aan het stopcontact hoef te leggen.

1280_Qddgc9cW4wh1

Beste elektrische vouwfiets van 2023

De kwaliteit van elektrische fietsen is de laatste jaren omhooggeschoten. Dit is ook het geval voor elektrische vouwfietsen. Daarom hebben we hieronder voor jou een overzicht gemaakt van de topmodellen van dit moment. Dit zijn de beste elektronische vouwfietsen van 2023 op basis van het rijcomfort, rijgedrag, de opvouwbaarheid en natuurlijk ook de kracht van de elektrische ondersteuning.

[popular_product pa_subcategorie="1952"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Voordelen elektrische vouwfiets

Om de voordelen van een elektrische vouwfiets goed te kunnen inzien moet je eerst kijken naar wat de voordelen van een gewone vouwfiets zijn ten opzichte van een normale fiets. Het grootste voordeel is bovenaan al genoemd. Vouwfietsen zijn inklapbaar (al zijn er ook modellen die inschuifbaar zijn) en daardoor een stuk gemakkelijker op te bergen en te vervoeren. Vouwfietsen hebben dus een grote meerwaarde voor iedereen die vaak met het openbaar vervoer reist maar zijn ook ideaal als compacte stadsfiets. Je neemt je fiets ’s avonds gemakkelijk mee naar binnen in plaats van dat je deze door kleine portiekjes of halletjes moeten wringen.

 

Daarentegen heeft de klassieke vouwfiets ook nadelen ten opzichte van de gewone fiets. De veel kleinere wielen op een vouwfiets zijn overduidelijk het grootste nadeel. Hierdoor moet je veel meer werk moet verzetten om dezelfde snelheid te bereiken als op de gewone fiets. Dit probleem is met de aanschaf van een elektrische vouwfiets volledig verholpen. Dankzij de elektrische trapondersteuning fietst een elektrische vouwfiets namelijk even gemakkelijk als een normale (elektrische) fiets. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken om ergens bezweet aan te komen of langs alle kanten door ander verkeer ingehaald te worden. Veilig, gemakkelijk en milieubewust. Buiten dat ben je ook voor je portemonnee voordelig bezig, omdat een elektrische vouwfiets zichzelf terugverdient. In tegenstelling tot een normale fiets neem je een vouwfiets altijd gratis mee met de trein en loop je nooit tegen hoge parkeerkosten op zoals met de auto het geval is.

Motoren elektrische vouwfiets

Er zijn een drietal verschillende motoren te vinden voor elektrische vouwfietsen en wel de achterwielmotor, middenmotor en voorwielmotor. Alle drie hebben ze hun eigen sterke en zwakke punten die een groot verschil maken voor jou als bestuurder. Daarom zetten we deze allemaal voor jou op een rij.

Bij een achterwielmotor op een vouwfiets kuin je remmen op de motor om energie terug te winnen. Hierdoor is er minder slijtage en wordt het bereik verhoudingsgewijs groter. De trapondersteuning begint ook direct bij het wegrijden.

+ Natuurlijke rijbeleving die aanvoelt als een duwtje in de rug
+ Krachtig, waardoor de achterwielmotor ideaal is in meer heuvelachtige omstandigheden
+ Stil in vergelijking met de middenmotor

Al het gewicht zit verzameld aan de achterkant van de fiets
Meer onderhoud noodzakelijk omdat de kettingkast blootgesteld is aan de elementen

De middenmotor op een vouwfiets is krachtig en heeft door de positionering een goede rijbeleving en balans. De fiets is gemakkelijker te hanteren en tillen door de gewichtsverdeling. 

+ Stabiel door de positionering van de motor
+ Natuurlijke rijervaring omdat de aandrijving in het midden zit
+ Efficiënt, zuinig en storingsgevoelig

Relatief duur in aanschaf

Een vouwfiets met voorwielmotor is normaal goedkoper dan de achterwiel- of middenmotor. Net als bij de achterwielmotor begint de trapondersteuning direct bij het wegrijden te werken. Voorwielmotoren zijn met alle versnellingstypen te combineren maar kunnen door het grotere sliprisico, gewichtsverdeling en de moeite die het kost om een band te vervangen lastiger zijn.

+ Erg geschikt voor een vlakker landschap
+ Naar verhouding vrij goedkoop in aanschaf
+ Stil in vergelijking met de middenmotor

Voelt minder natuurlijk aan omdat je het gevoel hebt voortgetrokken te worden
Op zanderige, natte of gladde wegen een groter gevaar op het doorslippen van het voorwiel