goedkope elektrische fiets

Waar het tien jaar geleden nog een zeldzaamheid was om een elektrische fiets tegen te komen zie je vandaag de dag haast niet anders. Elektrische fietsen zijn vandaag de dag zelfs de meest verkochte fietsen van Nederland. Moeders met kinderen, mensen uit het bedrijfsleven tot ouderen aan toe, als eigenaar van een doornormale fiets kan je inmiddels door allemaal ingehaald worden.

 

Ook is er nog een ander verschil met laten we zeggen een jaar of tien geleden. Waar elektrische fietsen toentertijd nog een godsvermogen kostten zijn ze hedendaags al iets betaalbaarder. Desondanks blijven elektrische fietsen door de dure elektromotor en accu een flinke investering. De gemiddelde elektrische fiets kost namelijk ruim €2000,-. Een investering die voor sommige mensen nog steeds te groot is om de overstap te kunnen maken als ze bijvoorbeeld niet met een leaseplan gekocht kunnen worden

 

Langzaamaan lijkt daar enigszins verandering in te komen door de komst van een aantal goedkopere instapmodellen. Zo heb je nu zelfs goedkope elektrische fietsen die nog geen 1000 euro kosten! Daarom geven we je graag meer uitleg over wat goedkope elektrische fietsen zijn, waarom ze zo goedkoop zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Is goedkoop in dit geval geen duurkoop? Hieronder lees je er alles over.

1280_Qddgc9cW4wh1

Wat is een goedkope elektrische fiets?

De naam spreekt in dit geval voor zichzelf. Een goedkope elektrische fiets is iedere fiets voorzien van elektrische trapondersteuning tot 25 kilometer per uur welke in vergelijking met de gemiddelde modellen relatief goedkoop in aankoopprijs zijn. Maar wat zijn nu de kenmerken van goedkope elektrische fietsen? Hoe kunnen ze zo goedkoop geproduceerd worden? Om dat te weten is het belangrijk om er eerst achter te komen waar de kosten van een elektrische fiets allemaal inzitten. De volgende elementen zijn voor het grootste gedeelte van belang:

 

Motortype
Achterwiel- en zeker middenmotoren zijn voordeliger dan voorwielmotoren.

 

Actieradius van de accu
Accu’s met een grotere inhoud hebben een groter maar bereik maar zijn logischerwijs ook prijziger.

 

Kwaliteit onderdelen
Net als bij iedere fiets vertegenwoordigt de kwaliteit van bijvoorbeeld frame, versnellingen en remmen voor een groot deel de prijs.

 

Merk
Uiteindelijk betaal je voor een grote naam altijd meer dan voor een kleine naam. Zelfs als de fiets identiek is.

 

Verkoopkanaal
Online kopen is vaak voordeliger. Daarentegen kan je geen proefrit maken en is de service dikwijls minder.

Om te weten wat je van een goedkope elektrische fiets mag verwachten hoef je eigenlijk alleen maar het bovenstaande rijtje af te werken. Goedkope elektrische fietsen zijn over het algemeen altijd voorzien van voorwielmotoren omdat deze verreweg het voordeligste zijn. Ook zal het vermogen van de motor in de regel lager zijn dan van een motor van topkwaliteit.

 

Hetzelfde geldt voor de accu. Deze zal minder capaciteit hebben en daarom minder lang ondersteuning aanbieden. Ook de kwaliteit van de fiets op zichzelf zal normaal gesproken iets lager zijn (maar desondanks nog steeds aan alle wettelijke vereisten voldoen!). Denk aan een derailleurversnelling in plaats van een naafversnelling, minder sterk frame, lagere kwaliteit remmen enzovoorts.

Omdat zoals gezegd de merknaam ook van invloed is op de verkoopsprijs zal je normaal gesproken geen budget elektrische fiets vinden van een topmerk en zal je ze in de regel veelal online te koop vinden.

 

Wanneer kies je dan voor een elektrische fiets?
Allereerst natuurlijk wanneer je heel graag een elektrische fiets wil maar simpelweg niet het beschikbare budget hebt of al dat geld simpelweg niet de moeite waard vindt. Goedkope elektrische fietsen zijn bijvoorbeeld zeer populair onder studenten maar liggen ook bij wat oudere mensen vrij goed op de markt. Maar uiteindelijk kunnen goedkope elektrische goedkope fietsen voor veel meer mensen geschikt zijn. We hebben je eerder al uitgelegd dat de motor en accu een belangrijk onderdeel van de prijs van iedere elektrische fiets. Logisch dus dat hier op bezuinigd wordt bij de productie van een budget elektrische fiets. Zolang je niet van plan bent om lange toertochten te maken of door heuvels te fietsen hoeft dit ook geen probleem te zijn. Goedkope elektrische fietsen zijn wat dat betreft misschien wel de ideale fiets voor op de korte afstand!

Beste goedkope elektrische fietsen van 2023

De laatste jaren verschijnen er meer en meer budgetmodellen op de markt. Soms is de kwaliteit verbazingwekkend goed maar toch komt helaas nog vaak voor dat mensen in feite een slechte aankoop hebben gedaan en niet profiteren van alle voordelen die een elektrische fiets kan bieden. Daarom hebben we voor jou een groot aantal goedkope elektrische fietsen getest en we zetten de beste daarvan op een rij. Zodat wanneer je op zoek bent naar een goedkope elektrische fiets je in ieder geval zeker bent dat je geen kat in de zak koopt.

[popular_product product_cat="4311"]

Voor- en nadelen goedkope elektrische fiets

Voordelen van een goedkope elektrische fiets

+ Verreweg het grootste voordeel is natuurlijk de lage aankoopprijs
+ Hebben vaak een voorwielmotor die ook goedkoop is in het onderhoud
+ Ook zonder elektrische ondersteuning fietst het gemakkelijk

Nadelen van een goedkope elektrische fiets

Lagere actieradius
Minder vermogen
Vaak een slechter display/minder opties

Al met al kunnen we concluderen dat een goedkope elektrische fiets niet voor iedereen geschikt is maar met de juiste omstandigheden toch een goede aankoop kan zijn. Zeker wanneer zelden grote afstanden worden afgelegd is een goedkope elektrische fiets zo gek nog niet. Dus ben je een student of gebruik je de fiets alleen maar om af en toe van A naar B te komen? Dan loont het misschien wel om voor een budget e-bike te kiezen. Wel de voordelen die een elektrische fiets biedt zonder het nadeel van de hoge aankoopprijs.

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.