Hoe koop je een elektrische fiets?

De kans is groot dat je intussen al een bepaald type elektrische fiets voor ogen hebt. De volgende stap is om een merk en een model te kiezen dat binnen je budget past. Hiervoor kun je online een blik werpen op de websites van de verschillende merken of relevante brochures en magazines doorbladeren. Gespecialiseerde fietswinkels beschikken meestal ook over een uitgebreide website, waar je meer informatie over de verkochte modellen kunt bekijken. Zelfs een fiets online aankopen behoort tot de mogelijkheden.

Sommige verkopers van elektrische fietsen bieden ook online of telefonisch advies. Verkies je persoonlijk contact? Dan kun je uiteraard ook gewoon even binnenspringen bij je lokale handelaar. Voor veel speciaalzaken zijn goed opgeleid personeel en regelmatige bijscholingen een topprioriteit. Zo blijf je volledig up-to-date over de nieuwste merken, modellen en technologieën die er op de markt verkrijgbaar zijn. Als je een afspraak maakt, kun je er zeker van zijn dat ze voldoende tijd voor je zullen vrijmaken. Omdat zaterdagen en weekdagen na 17.00 uur piekmomenten zijn, kun je deze uren best vermijden als je optimaal geadviseerd wilt worden.

 

Om zulk een gesprek vlotter te laten verlopen, heb je best al een beeld van je budget en voorkeuren. Zo kun je op voorhand al nadenken over een antwoord op volgende vragen:

 

  1. Wat zou je graag met je fiets willen doen?
  2. Hoe vaak zul je je fiets gebruiken?
  3. Waar plan je te gaan fietsen?
  4. Verkies je een comfortabele of een sportieve fietshouding?

Informatie nieuwe fiets kopen

De laatste jaren is fietsjargon er niet eenvoudiger op geworden. Als je je informatie online gaat zoeken, kun je eventuele technische vragen best noteren. Voor iemand die er (nog) niet veel over weet, is het vaak onduidelijk wat de verschillen zijn tussen de verschillende merken en modellen. Zo kan een bepaald type elektrische fiets een pak duurder zijn omwille van remmen en versnellingen van topkwaliteit.

 

Zodra je een shortlist hebt van merken en modellen, kun je uitgebreid beginnen testen. Dit is de beste manier om uit te zoeken of je al dan niet een model met vering verkiest, wat je voorkeurshouding is, welk type versnelling je het best ligt en of de motor vooraan, in het midden of achteraan mag zitten. Hoewel je de meeste modellen alleen maar voor een korte rit kunt testen, zijn er ook fietshandelaars die je een exemplaar voor het weekend aanbieden. Ideaal als je je fiets uitgebreid wilt testen tijdens een lange tocht en op verschillende parcours.

 

De laatste jaren organiseren sommige online aanbieders en lokale fietshandelaars zelfs regelmatig testdagen, en ook op gespecialiseerde beurzen vind je tegenwoordig een grote testzone. De grootste fietsbeurzen zijn Bike Motion (Nederland), Velofollies (België) en de Fiets- en Wandelbeurs (België en Nederland). Deze evenementen bieden een uitgelezen kans als je verschillende modellen en merken wilt uitproberen.

 

Een groot voordeel van fietszaken, is dat ze er onder andere je binnenbeenlengte kunnen meten met een speciaal instrument. Heb je rug- of andere klachten? Dan kan een volledige lichaamsmeting een aanrader zijn. Zo ben je zeker van de correcte framegrootte en kun je de juiste stuurhoogte en optimale verhouding tussen zadel en stuur laten afstellen. Het is mogelijk dat je hiervoor een bepaalde prijs betaalt, die eventueel kwijtgescholden wordt als je effectief tot een aankoop overgaat.