hybride fiets

Wie op het internet op zoek is naar verschillende fietsen zal vaak de term ‘hybride fiets’ tegenkomen. We weten allemaal dat een hybride auto een auto is die een combinatie van verschillende technieken gebruikt ter aandrijving. Bijvoorbeeld door zowel de beschikking te hebben over zowel een benzinemotor als ook een elektromotor.

 

Hoe zit dat dan bij hybride fietsen aangezien deze in de regel niet over een benzinemotor beschikken en wanneer dit wel het geval is deze zeker niet gecombineerd zal worden met nog eens een elektromotor? Het antwoord is heel eenvoudig: De hybride fiets combineert aspecten van verschillende fietsen zoals bijvoorbeeld een racefiets en een stadsfiets en plaatst deze in één enkele fiets. Waarbij er natuurlijk voor wordt gezorgd dat enkel de positieve punten overgenomen is. Maar wat zijn deze positieve punten en voordelen dan precies, wat zijn de verschillen met de elektrische fiets? Dat lees je hieronder allemaal terug. Net als wat de beste hybride fiets is die je vandaag de dag kan kopen en waar je bij het doen van je aankoop onder meer op moet letten.

Wat is een hybride fiets?

Misschien heb je zelf zonder het te weten al bijzonder veel hybride fietsen gezien. Heb je bijvoorbeeld wel eens iemand zien rijden op een fiets die je geen stadsfiets zou noemen maar bijvoorbeeld ook zeker geen racefiets of mountainbike? Dan is de kans groot dat je een hybride fiets hebt gezien. Hybride betekent namelijk dat iets een combinatie van twee verschillende dingen is.

Hybride fietsen zijn als het ware dus de kameleons onder de fietsen die eigenschappen van andere soorten fietsen in een enkele fiets combineren. Hybride fietsen kunnen in een viertal verschillende subtypes verdeeld worden, waar we later meer over zullen vertellen. Vanzelfsprekend verschillen deze allemaal van elkaar maar toch zijn er ook een aantal punten waar bijna alle hybride fietsen over beschikken.

Zo goed als iedere hybride fiets heeft namelijk de beschikking over een aluminium frame waardoor ze in de regel vrij licht zijn. Zeker een stuk lichter dan bijvoorbeeld de gemiddelde stadsfiets of mountainbike. Ook zit je op de meeste hybride fietsen met een rechte rug in plaats van voorover gebogen. Hierdoor is het fietsen op een hybride fiets voor de meeste mensen langer uit te houden dan op een racefiets of mountainbike. Ook zijn de banden dikwijls relatief groot waardoor ze stabiel op de weg liggen.

1280_w66bnQidGbw0

Beste hybride fiets van 2023

Hybride fietsen worden steeds populairder. Dat is niet gek aangezien de beste punten van meerdere soorten fietsen worden gecombineerd in één model. Daarom zijn hybride fietsen ideaal om soms wat langere afstanden mee af te leggen dan enkel maar het korte ritje naar de supermarkt. Maar is het ook weer niet direct zo’n racemonster dat geschikt om bijvoorbeeld de Alpe d’Huez op te klimmen. Wij hebben voor jou de beste hybride fietsen van 2023 getest en zetten ze hieronder op een rijtje. We testen de fietsen op basis van rijcomfort, prijs/kwaliteitverhouding, de remmen en de versnelling.

[popular_product product_cat="4311"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Verschil tussen een hybride fiets en een elektrische fiets

We hebben het eerder al gezegd: Anders dan bij ouders is het niet zo dat een hybride fiets niet deels elektrisch is. Het grootste verschil tussen de hybride fiets en een elektrische fiets is dus dat de hybride fiets eenvoudig genoeg géén elektrische fiets is. Waar een elektrische fiets dankzij de elektromotor elektrische trapondersteuning tot 25 kilometer per uur aan de bestuurder biedt vertrouwd een hybride fiets volledig op de trapkracht die de bestuurder uit zijn benen weet te persen. Daarentegen zijn er vandaag de dag wel verschillende elektrische hybride fietsen op de markt.

Voordelen hybride fiets

Om de voordelen van de hybride fiets te kunnen noemen moeten we eerst weer terug naar de verschillende typen die beschikbaar zijn. Het voordeel hangt immers volledig af van de fietsen die in de hybride fiets gecombineerd zijn.

 

Eerder hebben we al uitgelegd dat er vier verschillende subtypes aan hybride fietsen zijn. Dit zijn de cross hybride fiets, fitness hybride fiets, trekking hybride fiets en urban hybride fiets. We zullen ze kort één voor één behandelen met alle specifieke voordelen die elk van de hybride fietsen bieden.

Zoals de naam misschien al verklapt lijkt de cross hybride fiets veel op een mountainbike. Daarom wordt hij soms ook wel een hybride mountainbike genoemd. De banden zijn dikker dan bij een stadsfiets maar weer dunner dan bij een echte mountainbike. De fiets is licht van gewicht maar heeft wel verende voorvorken, net als een mountainbike. De cross hybride fiets op zowel normale fietspaden als bospaden. Daarom is hij uitermate geschikt voor mensen die de fiets doordeweeks bijvoorbeeld in het woon-werkverkeer willen gebruiken maar bijvoorbeeld in het weekend iets avontuurlijker rijden.

Voordelen van een cross hybride fiets:

 • Geschikt voor fietspaden maar ook offroad indien niet te uitdagend
 • Veel grip dankzij het grove profiel van de wat dikkere banden
 • Comfortabel dankzij de geveerde voorvork net als bij een echte mountainbike.

Wanneer je niet graag op onverharde wegen rijdt maar soms liever de snelheidsduivel in jezelf uitdaagt dan is de fitness hybride fiets een uitstekende keuze. De banden zijn relatief dun en dankzij de derailleurversnelling heb je veel keuze met schakelen. Anders dan een echte racefiets zit je op de fitness hybride fiets iets rechter en heb je een zachter zadel. Hierdoor is de rit een stuk comfortabeler en gemakkelijker vol te houden. Overigens hebben ze meestal geen bagagedrager.

Voordelen van een fitness hybride fiets:

 • Voor woon-werkverkeer maar ook een sportieve tocht
 • Smalle banden met weinig weerstand waardoor het rijden lichter is
 • Laag gewicht

De recreatieve rijder die graag (zeer) lange tochten maakt vindt een echte vriend in de trekking hybride fiets. In de basis verschilt de trekking hybride fiets niet heel veel van de cross hybride fiets of fitness hybride fiets. Wel heeft hij extra accessoires die je bij langere tochten nodig zal hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan spatborden, verlichting, bagagedragers enzovoort. De trekking hybride fiets lijkt veel op een normale stadsfiets maar is een stuk lichter en heeft hij een derailleurversnelling. Daardoor is zowel het fietsen in de stad maar ook in de heuvels een fluitje van een cent.

Voordelen van een trekking hybride fiets:

 • Zéér geschikt voor lange toertochten

 • Voorzien van veel accessoires

 • Comfortabel

 • Schakelen tussen vaste en geveerde voorvork

Wie met zijn fiets vooral in de stad te fietsen heeft zal vooral veel zien in de urban hybride fiets. Maar hoe verschilt een urban hybride fiets dan van een normale stadsfiets? In feite is de urban hybride fiets een flinke upgrade van de normale stadsfiets. Denk bijvoorbeeld aan een licht aluminiumframe of de standaard bijkomende hydraulische remschijven. Dit type hybride fiets vraagt verder weinig onderhoud.

Voordelen Urban hybride fiets:

 • Weinig onderhoud
 • Geschikt voor in de stad
 • Modern en zeer wendbaar

Hybride fiets kopen: waar let je op?

Wie op zoek is naar een hybride fiets zal eerst en vooral voor zichzelf moeten bepalen wat voor bestuurder hij of zij is en wat het hoofddoel van de fiets is. Wie enkel in de stad te vinden is zal bijvoorbeeld best zoeken naar een urban hybride fiets. Ben je daarentegen veel in het bos te vinden dan klinkt een cross hybride fiets als de veel betere keus.

 

Op welke hybride fiets de keuze ook valt, het is altijd belangrijk om naar het formaat van de frame te kijken. Hierdoor wordt namelijk het grootste gedeelte van het rijcomfort bepaald. Een te klein frame veroorzaakt ongemak en zorgt mogelijk voor pijnlijke knieën. En zo zorgt een te lang frame op den door juist mogelijk weer problemen met de rug. Veel fietsers vinden het ook prettig om veel verschillende versnellingen op hun fiets te hebben. Zeker wanneer je niet voor een elektrische fiets kiest is dit een belangrijk punt om gemakkelijk, veilig en zonder al te veel inspanning te kunnen fietsen. Daarom raden we om het grootste rijcomfort te beleven aan op zoek te gaan naar een fiets met tenminste 6 versnellingen.

 

Tegenwoordig zijn er ook hybride fietsen die over riemaandrijving in plaats van een ketting beschikken. Voordeel van riemaandrijving is dat de deze bijna onderhoudsvrij is. Daarentegen zijn hybride fietsen met riemaandrijving enkel beschikbaar met naafversnelling. Hierdoor ben je bijvoorbeeld weer iets beperkt in het aantal versnellingen ten opzichte van een derailleur.