Wat kost een elektrische fiets?

De prijs van een elektrische fiets ligt gemiddeld rond de 2000 euro, maar je hebt al een elektrische fiets vanaf ongeveer 1000 euro. Maar welke factoren bepalen de prijs? Lees hieronder meer.

Motor

De eerste factor is de plaatsing van de motor. Een fiets met middenmoter kost doorgaans meer dan een elektrische fiets met voorwielmotor. Waarom zou je dan voor een middenmoter moeten kiezen? Een middenmotor is aan te raden voor oudere mensen of mensen met een verminderd evenwichtsgevoel.

Accu

De accu bepaalt tot een derde van de totale prijs. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe meer je betaalt. Voor een accu met het meeste wattuur (Wh) betaal je tot 400 euro extra. Als je prijzen van elektrische fietsen vergelijkt, let er dan zeker op of de prijs van de accu is inbegrepen. Sommige merken afficheren de prijzen van hun elektrische fietsen namelijk zonder accu. Een accu met een grotere capaciteit is interessant wanneer je met de fiets de auto (gedeeltelijk) wilt vervangen. Rijd je elke dag van huis naar je werk en terug, dan is een zwaardere accu het overwegen waard. De inves­tering wordt terugverdiend door de lagere autokosten en door de fietsvergoeding of reiskostenvergoeding

Kosten elektrische fiets

Heb je een ‘need for speed’ en denk je eraan om een speed pedelec te kopen? Reserveer dan een bedrag van minimaal 3000 euro. Deze fietsen zitten vol met technologie die natuurlijk de prijs sterk beïnvloedt.

 

Technische snufjes zoals: boordcomputers met navigatie en extra connectiviteit, automatisch of elektronisch schakelen, hydraulische velg- of schijfremmen, verhogen weliswaar het fietscomfort, maar ook de aanschafprijs en de kosten voor het onderhoud.

 

Een elektrische fiets is voor de meesten onder ons een hele investering. Daarom is het verleidelijk om op zoek te gaan naar goedkopere modellen, maar onthoud dat een elektrische fiets een serviceproduct is. Na de aankoop heb je regelmatig onderhoud en herstellingen nodig.

Veel fietsenmakers weigeren fietsen te herstellen die niet bij hen gekocht zijn. Zelfs als ze het wel doen, is het vaak niet mogelijk om elektrische systemen te herstellen van onbekende of B-merken die ze zelf niet verkopen. Ze kennen de achterliggende technologie niet, hebben geen contacten met de fabrikant en kunnen de juiste vervangstukken niet bestellen, laat staan de garantievoorwaarden nakomen.

 

Daarom raden we je aan je elektrische fiets bij een erkende dealer, online of bij een fietsenmaker te kopen, zodat je verzekerd bent van garantie en service na verkoop. Je hebt dus altijd iemand om naartoe te gaan, wanneer je problemen hebt met je elektrische fiets.

Ombouwkits

Er bestaan intussen heel wat mogelijkheden om een gewone stadsfiets, toerfiets, bakfiets, vouwfiets of sportieve fiets te voorzien van een elektrische aandrijving. Er zijn ombouwkits voor achter-, midden- of vooraandrijving op de markt, voorzien van een rotatiesensor en eventueel een trapkrachtsensor. De meeste van deze systemen geven ondersteuning tot 25 km/u, maar er bestaan ook systemen die toelaten om je fiets om te bouwen tot een speed pedelec. De prijzen van deze kits variëren van 400 euro tot 2000 euro, afhankelijk van de capaciteit van de accu, de motor en de kwaliteit.

 

Voordat je de schuur induikt en je fiets gaat ombouwen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 

De fiets moet sterk genoeg zijn om de elektrische ondersteuning te kunnen dragen. Daarnaast heb je een aangepast remsysteem nodig. Een elektrische fiets heeft namelijk krachtigere remmen dan een normale fiets. Houd er ook rekening mee dat eventuele garantie zal vervallen. Wanneer je besluit je fiets om te bouwen, zal je ook de verzekering aan moeten passen.

 

E-bike-kit, Fietsunie, Vivax en V-Fiets bieden dit soort kits aan. Ben je zelf niet zo heel handig, schakel dan een vakman in. Er zijn fietsenmakers die gespecialiseerd zijn in het ombouwen naar elektrische fietsen. Laat je eerst goed informeren.

Een tweedehands elektrische fiets kopen

Een manier om geld te besparen op de aanschaf van een elektrische fiets is door het kopen van een tweedehands, maar ga hiermee niet over 1 nacht ijs. In Nederland geeft BOVAG een garantie van drie tot zes maanden op tweedehands fietsen. Koop de fiets dus alleen bij een erkende fietsenmaker. Houd er ook rekening mee dat de technologie van e-bikes zich razendsnel ontwikkelt en dus ook snel verouderd. Bovendien is vooral de accu onderhevig aan slijtage, ook als de fiets weinig kilometers op de teller heeft. Wij raden je daarom aan om geen tweedehands e-bike te kopen die ouder is dan drie jaar. De kans dat de accu het snel opgeeft is groot en dat is nu net het duurste onderdeel van de fiets.