levensduur elektrische fiets

In het straatbeeld van de afgelopen jaren is er hoop veranderd; er zijn steeds meer elektrische voertuigen onderweg. Zo zie je elektrische auto’s, scooters, fietsen, en zelfs steps. Tegenwoordig word er ook door werkgevers en instanties alles aan gedaan om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken omdat het uiteraard beter is voor het milieu. In dit artikel gaan we het hebben over de elektrische fiets, met nadruk op de levensduur van de fiets. We gaan kijken naar hoelang je ermee kunt rijden, en welke aspecten meetellen bij de levensduur van een elektrische fiets. Zo heb je uiteindelijk meer inzicht of een elektrische fiets iets voor jou is en waar je goed op moet letten als je er eentje aanschaft en in je bezit hebt.

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten welke onderdelen er allemaal in de fiets zitten om de levensduur van een elektrische fiets te bepalen. Het belangrijkste onderdeel is uiteraard de accu, waardoor je ondersteund worden tijdens het fietsen. Daarnaast heb je de motor, die tegenwoordig overal in de fiets geplaatst kan worden. Ook de versnellingen horen bij de onmisbare onderdelen van de elektrische fiets, net als de bediening en de trapondersteuning. We zullen later dieper ingaan in hoeverre deze aspecten invloed hebben op de levensduur van de elektrische fiets.

 

Maar hoelang doe je met een elektrische fiets? Natuurlijk ligt het aan de prijsklasse en kwaliteit of je er langer mee doet. Over het algemeen kan je zeker 10 jaar doen met een elektrische fiets, als de accu in goede conditie blijft. Deze zal je hoogstwaarschijnlijk wel een keer moeten vervangen, maar als je er juist mee omgaat kan je dit lang uitstellen. In het volgende stuk gaan we uitleggen hoe je dit eenvoudig kunt doen en dus de levensduur van je elektrische fiets kunt verlengen.

Belangrijke aspecten levensduur

Eerder hebben we al wat onderdelen van de fiets benoemd die het zo makkelijk maken om een elektrische fiets te rijden. Eigenlijk is er maar een onderdeel dat de levensduur van een elektrische fiets bepaald, namelijk de accu. Deze slijt natuurlijk na vele gereden kilometers. Een accu gaat gemiddeld tussen de 3 en 6 jaar mee Dit is een logisch proces, dit gebeurd bij auto’s ook en als je er juist mee omgaat kan je ervoor zorgen dat de actieradius minimaal verminderd. Het is namelijk erg prijzig om een accu te vervangen en dit wel je echt voorkomen. Nu is de vraag natuurlijk; hoe ga ik om de juiste manier met mijn accu om?

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de accu bewaard in een droge ruimte waar moeilijk vocht bij komt, eigenlijk moet je hem dus niet in de schuur bewaren tenzij deze erg goed geïsoleerd is. Op deze manier blijft de accu droog en blijft dus in optimale staat. Daarnaast houd de accu ook niet heel erg van warmte, zorg dus dat je hem niet in de zon laat liggen en op kamertemperatuur bewaard. Ook moet je erop letten dat je de accu niet helemaal oplaad als je deze een tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld als het erg koud is buiten. Laat hem dan voor ongeveer de helft vol.

Bovendien bestaan er verschillende soorten accu’s met elk hun eigen levensduur en samenstellingen. Er zijn er in totaal vier, waarvan de meeste een lithium accu hebben. De lithium accu’s gaan het langst mee, dus zorg ervoor dat als je een elektrische fiets gaat kopen er een lithium accu bijzit. Deze zijn wel wat prijziger dan een elektrische fiets met een accu gemaakt van nikkel. Een nikkel accu slijt veel harder en zal ongeveer maar 3 jaar meegaan tot je hem moet vervangen, wat waarschijnlijk duurder zal uitvallen. Een kwestie van goed opletten bij de aanschaf dus.

Kortom, een elektrische fiets is enorm gemakkelijk en draagt bij aan een beter milieu omdat je eerder geneigd bent om te fietsen in plaats van de auto te pakken. Echter kan het ook een dure grap worden als je dus niet goed met de accu omgaat. Gelukkig word er tegenwoordig veel vergoed door werkgevers, waardoor je zelf grotendeels de kosten kunt besparen. Dat neemt eigenlijk alle nadelen weg, dus als je de mogelijkheid hebt om er een kunt aanschaffen kunnen we je dat zeker aanraden.