Display van een elektrische fiets

LED display
De meest eenvoudige en goedkope zijn led-displays. Deze bevinden zich naast het handvat en kun je rechtstreeks bedienen op het display. Er is dus geen afzonderlijk bedieningspaneel. Het display is meestal niet afneembaar en toont alleen maar enkele basisgegevens, zoals het soort ondersteuning en de capaciteit van de accu. In sommige gevallen geven led-displays ook de snelheid weer.
LCD display
Tegenwoordig zijn de meeste elektrische fietsen voorzien van een lcd-display. Omdat deze zich meestal midden op het stuur bevindt, kun je de informatie gemakkelijk aflezen. Dankzij een apart paneel aan het handvat van de fiets, kun je het display bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Veilig en eenvoudig! Bovendien is dit type display zelfs bij fel licht goed leesbaar.
Informatie en functies van de display
Je kunt informatie aflezen over het aantal afgelegde kilometers, de gemiddelde en de maximumsnelheid, de temperatuur, het uur en/of de tijdsduur van de fietstocht. Sommige versies bieden zelfs een schakelindicatie aan, zodat je verwittigd wordt als je naar een lagere of hogere versnelling moet schakelen om je batterij te sparen. Ook een USB-poort behoort tot de mogelijkheden, zodat je zelfs tijdens je rit je smartphone kunt opladen. De meeste lcd-displays zijn afneembaar, zodat je ze kunt meenemen wanneer je niet op je fiets bent.
De meest recente boordcomputers bieden enkele extra functies aan, zoals navigatie, connectiviteit en fitnessfuncties. Dankzij de navigatiefuncties kun je de mooiste of snelste routes kiezen of een speciaal parcours voor je elektrische mountainbike vinden. De fitnessfunctie geeft je hartslag weer, berekent de hoeveelheid energie die afkomstig is van de motor en die je zelf verbruikt. Zo kun je gericht trainen en tijdens het fietsen aan je gezondheid werken.
Sommige applicaties laten je toe om je elektrische fiets volledig af te stemmen op je persoonlijke behoeften, zoals een aanpassing van het koppel en de responsiviteit van de motor. Zo kun je zelf kiezen tussen een onmiddellijke stimulans en een geleidelijke ondersteuning. Er bestaan zelfs displays die voorzien zijn van een diefstalbeveiliging. Als een boordcomputer van de fiets wordt gehaald of wanneer iemand er een ander display op probeert te bevestigen, wordt de elektrische ondersteuning van de fiets stopgezet.
Moet je je fiets via een helling uit een parkeergarage halen? De meeste displays bieden ook een ‘walk-assist-functie’. Deze wordt ook wel loopondersteuning, power assist of gashendel genoemd. Dankzij een druk op de knop je je fiets langzaam in beweging brengen, tot maximaal 6 km/u.
Tegenwoordig zijn er meer en meer merken van elektrische fietsen op de markt die een verbinding met je persoonlijke smartphone toelaten. Zo sta je via een applicatie voortdurend in verbinding met je fiets. De chip in je fiets laat je weten wanneer de fiets verplaatst wordt, zodat deze functie in de eerste plaats een handige beveiliging tegen diefstal is. Verder laat de app toe om alle informatie over de fiets en de afgelegde ritten te bewaren. Zo krijg je meer inzicht in het totale aantal kilometers, de CO2-besparing of de afstand van een rit. Bovendien kun je ook een melding ontvangen wanneer de batterij opgeladen moet worden of je elektrische fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft.
De ontwikkeling van een ‘slimme’ of ‘verbonden’ fiets is een logisch gevolg van een wereld waarin bijna iedereen een smartphone bezit. In een niet al te verre toekomst zullen alle fietsen ‘connected’ zijn, waarbij de toepassingen verder verbeterd en uitgebreid zullen worden.
Kortom, er zijn ontzettend veel verschillende displays op de markt verkrijgbaar. Over het algemeen zit een display standaard bij een elektrische fiets, waarbij de boordcomputers van duurdere fietsen meer functies en connectiviteit bieden. Als je van eenvoud en overzicht houdt, kun je kiezen voor een led-display. Ben je fan van technologische snufjes? Dan kun je opteren voor een geavanceerdere versie die ook connectiviteit met je smartphone biedt. Denk er tot slot ook aan dat je waarschijnlijk niet veel hebt aan bijvoorbeeld een navigatiefunctie als je alleen maar korte stadsritten maakt. De kans is groter dat dit wel een nuttige functie is voor iemand die graag lange fietstochten maakt of regelmatig op fietsvakantie gaat.