Motor van een elektrische fiets
De motor bepaalt grotendeels het fietscomfort van een elektrische fiets, waarbij het koppel, de positie, de sensoren, het vermogen en het geluidsniveau de belangrijkste elementen zijn. Ontdek wat de beste soort motor voor een elektrische fiets voor jou is.

Koppel van de motor
Elke motor heeft een koppel of trekkracht die wordt weergegeven in newtonmeter (Nm). De motor van een elektrische fiets is krachtiger naarmate het aantal Nm stijgt. Dit is vooral belangrijk als heuvels, bergen of bruggen regelmatig je pad kruisen.
De positie van de motor
Omdat de motor mee de rijervaring, het evenwicht en het gemak waarmee je de fiets kunt manoeuvreren en zelf onderhouden bepaalt, is de plaatsing ervan belangrijk. De motor kan zich vooraan, in het midden of achteraan bevinden.
Voorwielmotor elektrische fiets
Een voorwielmotor vind je meestal op elektrische stadsfietsen waarmee je voornamelijk boodschappen doet of kinderen naar school brengt. Een voorwielmotor geeft je het gevoel dat je fiets wat getrokken wordt. Sommige mensen ervaren dit als aangenaam, terwijl het anderen net angst aanjaagt. Het geeft namelijk de indruk dat de fiets er met jou vandoor gaat. Elektrische fietsen met een voorwiel motor zijn vrijwel altijd goedkoper dan elektrische fietsen met andere soorten motoren.

Voordelen voorwielmotor
- Je kunt kiezen uit een breed assortiment aan modellen en verschillende accu-opties. Bovendien is ook de prijs meestal interessant.
- De nieuwste generaties elektrische fietsen slagen erin om de voorwielmotor steeds mooier in het voorwiel te integreren, waardoor het minder opvalt dat je met een elektrische fiets rijdt. Omdat dit vooral voor jongere mensen interessant is, zijn daarom heel wat hippe stadsmodellen uitgerust met een voorwielmotor.
- In vergelijking met andere soorten, is een elektrische fiets met dit type motor meestal stiller en lichter.
- Een voorwielmotor is combineerbaar met zowel een naafversnelling als een gesloten kettingkast. Deze laatste heeft zelfs bijna geen onderhoud nodig, wat een pluspunt is voor mensen die hun fiets regelmatig gebruiken of vaak buiten laten staan.
- Dit type motor laat je toe om in eender welke versnelling weg te rijden. Zodra je begint te trappen, krijg je ondersteuning.
Nadelen voorwielmotor
- Bij een elektrische fiets met voorwielmotor bevindt het gewicht zich vooraan, waardoor het moeilijker is om de fiets op te tillen uit een fietsenstalling of op een stoeprand.
- Met dit type fiets kun je makkelijker slippen en kan het moeilijker zijn om te sturen. Dit is vooral lastig op zandwegen, tijdens de herfstmaanden als er veel afgevallen bladeren op de weg liggen of bij ijzel en sneeuw in de winter.
- Meestal geeft een voorwielmotor minder ondersteuning, wat een nadeel kan zijn als je vaak heuvels, bergen of bruggen moet op fietsen.
- Omdat er tussen de motor, de trapas en het display verschillende communicatiedraden lopen, is het moeilijker om het wiel en de band los te maken. Hierdoor kan een lekke voorband plakken of vervangen een heuse missie zijn.
Middenmotor elektrische fiets
Omdat bij dit type elektrische fiets de motor aan de trapas is gekoppeld, drijft deze niet het wiel maar de pedalen aan. Zo heb je niet het gevoel dat de fiets je vooruittrekt, maar je duwt. Hierdoor is de trapbeweging een pak natuurlijker en geniet je van een aangenamere fietservaring. Het is dan ook geen verrassing dat dit type elektrische fiets momenteel erg in trek is.

Voordelen middenmotor
- Een elektrische fiets met een middenmotor heeft een betere evenwichtsverdeling, waardoor je de fiets makkelijker uit een fietsenstalling of over een stoeprand kunt tillen. Bovendien geniet je met dit type fiets ook van een veilig rijgevoel, omdat het zwaartepunt lager en centraler is.
- In vergelijking met een voorwielmotor kan een middenmotor meer vermogen bieden. Ideaal als je regelmatig heuvels of bruggen op je pad tegenkomt.
- Dankzij de centrale plaatsing van de motor, zijn er minder kabels nodig. Dit zorgt ervoor dat een middenmotor minder gevoelig is voor storingen. Het resultaat? Minder defecten!
- Bij fietsen met een middenmotor kun je eenvoudig zelf een lekke voor- of achterband vervangen.
- Binnen-, derailleur- of traploze systemen: een elektrische fiets met een middenmotor is combineerbaar met elk soort versnellingssysteem.
Nadelen middenmotor
- Meestal ligt het geluidsniveau van dit type elektrische fiets wat hoger. Hoewel de meest recente generaties dit probleem deels verhelpen, zal een fiets met een middenmotor hoe dan ook meer lawaai maken dan een elektrische fiets met een voor- of achterwielmotor.
- Omdat er bij een middenmotor veel kracht op de ketting geplaatst wordt, krijgt deze het hard te verduren. Dit kan resulteren in schade aan de ketting en de versnellingen, waardoor deze meer dan normaal vervangen moeten worden. Net om deze reden zijn bij recente modellen enkele onderdelen aangepast, zoals kettingen gemaakt van sterkere staalsoorten, aandrijfriemen die kettingen vervangen en technologie die ervoor zorgt de ondersteuning kort onderbroken wordt tijdens het schakelen.
- Een elektrische fiets met middenmotor is meestal iets zwaarder. Gelukkig vormt dit dankzij de krachtige motor geen probleem, zelfs als je bergop moet fietsen. Enkel bij het tillen kun je hiervan last ondervinden, bijvoorbeeld als je je fiets op een fietsendrager wilt plaatsen. De meeste dragers zijn tegenwoordig echter voorzien van een oprijgootje, zodat je ook hiervan niet al te veel last hoeft te hebben.
- Voor een fiets met middenmotor betaal je meestal 300 tot 600 euro meer dan een vergelijkbaar exemplaar met voor- of achterwielmotor.
Achtermotor elektrische fiets

Voordelen voorwielmotor
- Elektrische fietsen met een achterwielmotor zijn over het algemeen stiller dan exemplaren met een middenmotor.
- Ook bij dit type fiets krijg je onmiddellijk ondersteuning, zelfs al vertrek je in een zware versnelling.
Nadelen voorwielmotor
- Dit soort fiets is enkel combineerbaar met een derailleursysteem. Deze buitenversnelling is lichter dan een naafversnelling, maar slijt sneller en vereist meer onderhoud.
- Een lekke band plakken of wisselen is niet vanzelfsprekend.
De sensoren van de motor
Bij een elektrische fiets krijg je alleen ondersteuning als je zelf trapt. Om te meten hoeveel ondersteuning je nodig hebt, is een elektrische fiets voorzien van sensoren die de snelheid, de kracht die de fietser op de pedalen uitoefent en de rotatie van de pedalen meten.
Een goedkope en betrouwbare rotatiesensor controleert alleen maar of de trapas werkelijk draait. Hierdoor is de mate van ondersteuning niet afhankelijk van je eigen inspanning. Zelfs als je weinig kracht levert, kun je rekenen op ondersteuning. De intensiteit ervan regel je zelf via het display. Omdat de snelheid van een elektrische fiets pas na enkele wielomwentelingen gemeten kan worden, komt de ondersteuning niet meteen op gang. Sommige rotatiesensoren hebben een gashendel om dit proces soepeler te laten verlopen. Verder stopt de ondersteuning ook met wat vertraging. Hierdoor kun je per ongeluk ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld bij een manoeuvre, als de pedalen onbelast draaien.
Veel elektrische fietsen beschikken over een krachtsensor, die meet hoeveel druk je op de pedalen zet. Dit zorgt voor een betere afstemming van de ondersteuning op jouw individueel fietsgedrag en een natuurlijker gevoel. Bovendien is dit type sensor handig als je vanuit stilstand vertrekt of een heuvel of brug op fietst. Je voelt je als het ware veel sterker. Toch moet je zelf ook een inspanning leveren; als je niet veel kracht hebt, geeft de motor niet voldoende ondersteuning. Verder spreekt het voor zich dat een krachtsensor meer energie van de motor vraagt, wat een invloed heeft op het bereik van de accu van je elektrische fiets.
Tegenwoordig bieden verschillende producenten ook een snelheidssensor aan. Deze meet heel precies je kracht, snelheid en aantal omwentelingen en regelt de afbouw van de ondersteuning als je de wettelijk maximaal toegelaten snelheid van 25 km/u bereikt. Als je een snelheidssensor combineert met een rotatie- en krachtsensor, mag je rekenen op een uiterst nauwkeurige en gepersonaliseerde afstemming van de ondersteuning. Kortom, elke elektrische fiets heeft een rotatiesensor. Als je op zoek bent naar een natuurlijk fietsgevoel, kun je deze best combineren met een krachtsensor. En als je op zoek bent naar nog meer gepersonaliseerd fietscomfort, is een snelheidssensor de kers op de taart.
Vermogen en geluid van de motor
Meestal beschikt een elektrische fiets over een vermogen van 250 watt met ondersteuning tot 25 km/u. Als je nog sneller wilt gaan, kies je best voor een (high) speed pedelec, waarmee je dankzij de krachtige motoren van 350 tot 500 watt met ondersteuning tot 45 km/u kunt halen.
Een fietstocht door de natuur is alleen maar aangenaam met een relatief geluidloze motor. Daarom vinden sommige mensen het geluid van een elektrische fiets storend. De stilste exemplaren beschikken over een voor- of achterwielmotor. Het zijn voornamelijk de fietsen met een middenmotor die meer geluid produceren. Dit is te verklaren doordat dit type motor een tandwieloverbrenging heeft. Recente modellen zijn echter zodanig aangepast dat ze, in vergelijking met voor- en achterwielmotoren, nog amper geluid maken.