Remmen van een elektrische fiets

Omdat je meestal sneller fietst dan met een gewone fiets, heb je met een elektrische fiets over het algemeen meer remkracht nodig. Deze neemt kwadratisch toe met de snelheid van het af te remmen object. Je dient ook rekening te houden met het feit dat een elektrische fiets zwaarder is dan een gewoon exemplaar. Voor een veilige fietservaring is het dus uiterst belangrijk dat je betrouwbare remmen hebt. Elektrische fietsen kunnen voorzien zijn van V-brakes, rollerbrakes, hydraulische schijfremmen en hydraulische velgremmen. Voor deze twee laatste versies moet je het diepst in je buidel tasten.

versnellingen

V-brake

De V-brake remt door gebruik te maken van een kabel die twee armen naar elkaar toetrekt. Deze armen hebben remblokken die tegen de velg worden gedrukt. Omdat deze remblokken tegenwoordig van kunststof zijn gemaakt, slijten ze niet zo snel als vroeger. Dit type remmen is relatief goedkoop, maar vragen meer onderhoud omdat ze gevoelig zijn voor vocht en vuil. Bovendien remmen ze niet zo goed bij natte weersomstandigheden.

Deze soort versnelling vind je vooral op sportieve exemplaren, zoals elektrische mountainbikes, speed pedelecs en touring elektrische fietsen. Een achterwielmotor is uitsluitend mogelijk in combinatie met dit soort versnelling. Omdat een buitenversnelling weinig rolweerstand heeft, vraagt het minder energie. Een derailleur schakelt snel, is licht en heeft een groot aantal versnellingen. De ketting van dit systeem moet schoongemaakt en gesmeerd worden, waardoor het meer onderhoud vergt. Bovendien moet je ook goed nadenken om de ideale versnelling te selecteren. Als je liever eenvoudig en zonder al te veel zorgen wilt schakelen, is een automatisch systeem of een naafversnelling een betere optie.

Rollerbrakes

De duurzame en gemakkelijk af te stellen rollerbrakes vind je vooraan en achteraan in het wiel. Als je de rem regelmatig smeert, is deze bovendien makkelijk te onderhouden. Hoewel normale rollerbrakes minder remkracht hebben, is Shimano erin geslaagd om een speciale versie voor elektronische fietsen te ontwikkelen. Toch zijn rollerbrakes niet zo geschikt voor afdalingen, omdat de remmen oververhit kunnen geraken als je lange tijd aan één stuk remt. Hierdoor kunnen ze minder goed werken of zelfs blokkeren. Daarom vind je dit type remmen voornamelijk op elektrische stadsfietsen.

Nadelen v-rake en rollerbrakes

Het nadeel van zowel v-brakes als rollerbrakes is dat ze mechanisch bediend worden met een kabel. Deze slijten en vragen veel onderhoud. Omdat er water tussen de binnen- en buitenkabel kan komen, kan de rem bij vrieskou ook vastvriezen. Het grootste nadeel is echter dat je met dit systeem niet vlot, maar schokkend remt. Dit type remmen kun je wel makkelijk vervangen dankzij een hydraulisch systeem met oliedruk. Hierdoor reageren ze snel en hoef je niet veel moeite te doen om remkracht op te wekken. Vooral voor oudere of zwakkere mensen is dit een groot voordeel.

 

Hoewel hydraulische leidingen op zich niet veel onderhoud vergen, gaan ze wel makkelijker stuk bij valpartijen, tijdens transport of wanneer je de fiets parkeert in een fietsenstalling. Als je leidingen het begeven, kun je deze best laten herstellen door een gekwalificeerde fietsmonteur. Bovendien zijn hydraulische remmen ook duurder dan andere soorten. De meest bekende merken zijn Shimano en Magura.

Hydraulische velgremmen

Bij hydraulische velgremmen zorgt de oliedruk ervoor dat de remblokjes op de velg worden gedrukt. Dit kwalitatief systeem remt krachtig, is soepel te bedienen en vraagt weinig onderhoud. Hydraulische schijfremmen werken met kabels met hydraulische vloeistof en met een remschijf in het wiel. Remmen doe je door in hendels aan het stuur te knijpen. Vervolgens zorgt de oliedruk ervoor dat de remblokken op de remschijf worden geduwd. Deze krachtige, duurzame remmen werken zelfs bij natte weersomstandigheden. De correcte afstelling ervan laat je wel best over aan specialisten.

 

Elektrische mountainbikes en high speed elektrische fietsen zijn meestal uitgerust met schijfremmen. Tegenwoordig zijn er echter ook meer elektrische stadsfietsen en touring elektrische fietsen voorzien van dit soort remmen. In feite hangt het type rem van een elektrische fiets af van het gebruik. Maak je vaak ritjes in een vlakke omgeving of door de stad? Dan volstaan goedkopere rollerbrakes of V-brakes. Als je graag de bergen intrekt, kies je beter voor hydraulische velg- of schijfremmen.

Onderdelen van een elektrische fiets