Uitrusting van een elektrische fiets

Alles over de uitrusting van een elektrische fiets. Denk hierbij aan de banden, de vering en het soort riemaandrijving dat de elektrische fiets heeft. 

uitrusting

Banden

Hoewel de banden niet het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets zijn, is het toch de moeite om hier een woordje uitleg over te geven. Door het gewicht van een elektrische fiets en de aandrijving slijten deze namelijk sneller dan bij een gewone fiets. Bovendien is het bij de meeste elektrische fietsen een hele opdracht om een band te vervangen. Daarom kies je best voor antilekbanden. Hoewel deze een dikke antileklaag hebben, zijn ze ook licht en duurzaam. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft dit type band niet meer rolweerstand.

 

Met goed opgepompte banden heb je hoe dan ook nog minder rolweerstand, spaar je je batterij, heb je minder snel last van slijtage en loop je minder risico om lek te rijden. Daarentegen heb je met minder hard opgepompte banden meer grip en minder last van trillingen. Het goede nieuws is dat brede banden al deze voordelen combineren: voor dit type band vormt een lagere bandenspanning geen enkel probleem, mag je rekenen op grip en comfort en hoef je niet hard te trappen.

Vering

Veel elektrische fietsen hebben een verende zadelpen of voorvork die eventuele trillingen opvangt. Vooral wanneer je over kasseiwegen of onverharde paden fietst, is dit geen overbodige luxe en kun je makkelijker en veiliger sturen. Deze extra onderdelen maken je fiets wel zwaarder en zorgen ervoor dat je langzamer fietst. De reden hiervoor is dat door de vering een bepaalde hoeveelheid energie verloren gaat. Het goede nieuws is dat je dit bij een elektrisch fiets bijna niet merkt. Enkel de batterij gaat hierdoor iets minder lang mee.

 

Hoewel deze extra onderdelen je fiets wat duurder maken, kan het vooral voor mensen met rug- of gewrichtsklachten de meer kost meer dan waard zijn. Vraag zeker een testrit aan voordat je een elektrische fiets koopt; zo weet je meteen of extra vering al dan niet iets voor jou is. Zoals we hierboven al vermeld hebben, kun je voor meer comfort je banden ook minder hard oppompen.

Riemaandrijving

Dit type aandrijving is een formidabel alternatief voor een traditionele fietsketting. Het loopt over twee tandwielen en is gemaakt van een sterke, strekvrije koolstofvezel. In tegenstelling tot een gewone ketting, vraagt riemaandrijving bijna geen onderhoud. Vooral de versies van Gates en Continental zijn bekend. Tot voor kort was dit type aandrijving vooral populair voor duurdere vakantiefietsen. Omwille van de vele voordelen gebruiken ook steeds meer elektrische fietsen dit systeem.

Lichte, directe aandrijving

Omdat de carbonriem nauwelijks uitrekt en altijd strakgespannen is, profiteer je met riemaandrijving van de meest doeltreffende krachtoverbrenging. Bovendien is de riem met 75 gram uiterst licht.

Schoon

Voor riemaandrijving heb je geen vette olie nodig. Zo voorkom je vieze vlekken op handen en kleding.

Stil

Dit type aandrijving maakt geen geluid, zodat je intens kunt genieten van de omliggende natuur.

Duurzaam

Riemaandrijving is sterker dan een gewone ketting en gaat veel langer mee. Hierdoor is de kans heel klein dat je je riem ooit zult moeten vervangen.

Onderhoudsvrij

In normale omstandigheden moet je dit soort riem nooit smeren of opspannen. Als hij toch erg vuil zou zijn, volstaat het om hem af te borstelen en met water af te spoelen.

Onderdelen van een elektrische fiets