Onderhoud van je fiets

Hoe onderhoud je je fiets?

Geen of slecht onderhoud betekent dat je fiets eerder aan slijtage onderhevig zal zijn en dat je waarschijnlijk niet lekker fietst. Door de snellere slijtage sta je dan al snel voor hoge(re) reparatiekosten. Slijtage valt niet onder de garantie van je fiets. Om slijtage zo gering mogelijk te houden hebben we enkele tips en aanraders om je fiets te onderhouden.

Fiets spaken onderhouden

Als de spaken te los staan zal er slijtage optreden en zullen de spaken uiteindelijk breken. Vooral als de fiets vrij nieuw is moeten de spaken regelmatig worden aangespannen. Met te losse spaken kan de fiets zwaarder en onstabiel gaan fietsen. We raden aan om tijdig een servicebeurt te bestellen waarin o.a. de spaken worden nagesteld.

Fiets kabels onderhouden

Kabels rekken langzaam op. Het regelmatig afstellen en smeren van de remkabels en versnellingskabel bevordert de optimale werking. Probeer vóórdat de vorstperiode begint de kabels te smeren, dat voorkomt vastvriezen van de binnenkabels waardoor deze niet meer goed werken.

Fiets ketting smeren

Je kunt je ketting smeren met Teflon, dunne olie of droogsmerend kettingvet. Ook andere types smeringsmiddel voldoen prima. Draai langzaam de crank/pedaal achteruit terwijl je de ketting insmeert. Bij dunne olie laat je deze op de ketting druppelen. Als je de ketting hebt ingevet draai deze even achteruit en vooruit zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Daarna haal je  met een droge doek het overtollige smeringsmiddel van de ketting. Dit dient immers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant van de ketting te zitten.

Fiets banden onderhouden

Je dient de spanning van de banden goed in de gaten te houden. Door regelmatig de banden op te pompen blijft de fiets lekker licht trappen en gaan de banden langer mee. De banden kunnen worden opgepompt met een gewone/traditionele fietspomp. Sommige banden hebben echter een Frans ventiel. Dan ontvang je bij de levering van de fiets een verloopnippel. Deze kun je op het ventiel bevestigen om vervolgens met een klassieke fietspomp uw band op te pompen.

Inhoudsopgave

x
Scroll Up