soorten elektrische fietsen

Vraag je je af welke soort elektrische fiets het best bij je past? Dit is afhankelijk van je gebruikersprofiel, de fietsgeometrie die je voor ogen hebt, de gewenste zithouding en de afwerking, zoals de remmen en het versnellingssysteem. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types elektrische fietsen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn.

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Touring of elektrische toerfietsen

Je zou er versteld van staan hoeveel mensen kiezen voor een fietstocht in eigen land of voor een actieve fietsvakantie in het buitenland. Als je als fietser graag grote afstanden aflegt, is een lichte en sportieve touring elektrische fiets iets voor jou. Zo kun je nog meer moois ontdekken! Het is altijd en overal mogelijk dat de wind een keertje tegenzit of dat er veel bruggen of heuvels in het parcours zitten; in zulke situaties kan dat extra duwtje in de rug je rit net dat tikkeltje aangenamer maken. Als je sportief bent aangelegd, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zonder ondersteuning te fietsen.

 

 

Over het algemeen biedt een touring elektrische fiets een sportievere zithouding, met een licht frame en zorgvuldig uitgekozen onderdelen, zoals een lichte voorvorkvering en een derailleurversnelling. Dit soort elektrische fietsen is meestal voorzien van een krachtige middenmotor, zodat je moeiteloos heuvels kunt beklimmen. Wil je nog langer aan één stuk kunnen doorfietsen? Dan kun je vaak zelfs kiezen voor een zwaardere accu. Dankzij het beperkte gewicht kan dit type fiets ook eenvoudig op de fietsendrager van een auto gemonteerd worden. Omdat ze probleemloos langere ritten aankunnen, zijn ze bovendien ook een ideale keuze voor woon-werkverkeer.

 

 

Voor de liefhebbers hebben sommige merken zelfs een elektrische tandem in hun aanbod opgenomen. Een geweldige keuze voor fietstochten en -vakanties, of als een van beide fietsers door omstandigheden, zoals evenwichtsproblemen, niet alleen kan fietsen. Sommige elektrische tandems zijn zelfs plooibaar, zodat je ze kunt meenemen met de auto.

 

Comfort of elektrische stadsfietsen

Een comfort elektrische fiets is in eerste instantie bedoeld om dagelijkse boodschappen te doen, te gaan winkelen in de stad of ’s middags te gaan lunchen met een vriend of familielid. Kortom, ideaal voor kortere ritjes en voor mensen die kampen met rug- en gewrichtspijnen. Dit betekent niet dat dit type fiets niet geschikt zou zijn voor een occasionele langere tocht, integendeel!

 

Dankzij de naafversnelling en de gesloten kettingkast is een elektrische stadsfiets uiterst onderhoudsvriendelijk. Bij de meeste modellen is de motor vooraan gemonteerd. Duurdere modellen hebben meer stabiliteit, omdat de motor zich in het midden bevindt. De geometrie van een comfort elektrische fiets draagt bij aan een comfortabele rechte zithouding, en de verende voorvork en/of zadelpen absorbeert schokken wanneer kasseien of een oneffenheden je pad kruisen. Meestal leg je met dit type fiets kortere afstanden af, waardoor een lichtere en goedkopere accu met minder capaciteit ruimschoots volstaat.

High speed elektrische fietsen of speed pedelecs

Een speed pedelec is ideaal als je snel en zorgeloos naar je werk wilt pendelen of (middel)lange afstanden wilt afleggen. Zijn populariteit is grotendeels te danken aan de snelheden tot 45 km/u die je er mee kunt bereiken. Als je over een goede conditie beschikt, haal je zonder al te veel moeite met een gewone fiets al 25 km/u, de snelheidsbeperking van de meeste elektrische fietsen. Zo biedt een speed pedelec net iets meer dan een ‘gewone’ elektrische fiets. In vergelijking met een auto is dit type elektrische fiets een pak minder duur op het vlak van onderhoud en brandstof. Bovendien draag je op deze manier ook je steentje bij aan een gezondere leefomgeving.

 

Een speed pedelec kan zowel over een middenmoter als achterwielaandrijving beschikken. Omdat je veel meer energie dan een gewone elektrische fiets verbruikt en de kans groot is dat je met dit type elektrische fiets langere afstanden wilt afleggen, kies je best voor een accu met veel capaciteit. De sportieve en kwalitatieve derailleurversnelling vraagt wel wat meer onderhoud in vergelijking met fietsen met een naafversnelling.

 

 

Bijna alle high speed elektrische fietsen zijn voorzien van krachtige hydraulische schijfremmen, zodat je zelfs bij hoge snelheid snel en veilig kunt stoppen. Het sportieve kader beschikt bijna altijd over een vaste voorvork en zadelpen. Hoewel we ook vaker zien dat de accu in het frame is ingewerkt, bevindt deze zich bij de meeste speed pedelecs nog steeds op de schuine buis.

Elektrische gezinsfiets

Een elektronische lifestyle fiets laat je toe om op een elegante manier door de stad te fietsen. Zelfs je kinderen en/of bagage kunnen voor- of achterop mee! Ook jonge mensen beginnen de voordelen van een elektrische fiets te waarderen, waardoor producenten nu ook exemplaren met felle kleuren en moderne ontwerpen op de markt brengen. Sommigen bieden zelfs leuke extraatjes, zoals een voordrager waarmee je probleemloos een krat met boodschappen kunt vervoeren.

 

 

Dit type fiets wordt voornamelijk gebruikt voor korte stadsritten, om boodschappen mee te doen, je kinderen naar school te brengen of naar je werk te pendelen. Op het vlak van afmontage lijkt een elektronische lifestyle fiets op een gewone elektrische stadsfiets, met een voorwielmotor, een accu met een beperktere capaciteit en een naafversnelling. Voor de afwerking is er meestal gekozen voor goedkopere onderdelen.

 

 

Van boodschappen tot boekentassen en kinderen … Jonge ouders hebben vaak veel te vervoeren. Zeker bij langere afstanden, bruggen en sterke wind kan het een hele uitdaging zijn om toch voor een fiets te kiezen. Deze bijzondere exemplaren zijn dan ook speciaal voor deze doelgroep op de markt gebracht. Dit type elektrische fiets beschikt over een stevig frame en heeft zowel voor- als achteraan voldoende ruimte voor een kinderzitje. Verder kiezen meer en meer jonge ouders voor een kinderkar, omdat je deze eenvoudig kunt loskoppelen om als buggy te gebruiken. Als je zo’n kar met een gewone fiets moet trekken, moet je flink wat moeite doen. Dankzij een elektrische fiets wordt dit echter een pak makkelijker.

 

 

Tegenwoordig zijn ook elektrische bakfietsen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Van een stabiele driewieler met een ruime bak vooraan, tot een compact model met slechts twee wielen … Aan uitvoeringen geen gebrek! Als je je bakfiets wilt pimpen, kun je bij veel modellen kiezen voor een extra bankje, een regententje, een afdekzeil of een speciale Maxi-Cosi-ouder. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het geheel om te vormen tot een bakfiets om boodschappen of andere spullen te vervoeren.

Met een gewicht dat schommelt tussen 40 en 50 kg kun je een elektrische bakfiets niet bepaald een lichtgewicht noemen. Bovendien is een elektrische fiets enorm in trek bij fietsdieven, waardoor je ze best niet buiten laat staan. Voor veel ouders is het echter een opgave om binnen een plekje voor dit type fiets te vinden. Tot slot is een elektrische bakfiets met een gemiddelde prijs van 3500 euro een heuse investering!

Sportieve elektrische fietsen

Omwille van zijn veelzijdigheid, kun je met een elektronische mountainbike tijdens de week naar je werk pendelen en in het weekend stoom aflaten tijdens een stevige bosrit. Omwille van de vele mogelijkheden staat een sportieve elektrische fiets garant voor unieke ervaringen! Om je evenwicht te maximaliseren, biedt dit type fiets je de kracht om vanuit stilstand snelheid te maken. Zo houd je energie over om de best mogelijke routes te kiezen en intens te genieten.


Hoewel elektrische mountainbikes in Duitsland en de Alpen al langer populair zijn, zijn ze nu ook bij ons aan een opmars bezig. Het leuke is dat je hierdoor ook voor deze categorie elektrische fiets meer en meer keuze in de gespecialiseerde winkels vindt. De meest voorkomende wielmaten van elektrische mountainbikes zijn 27,5 en 29 inch. Daarnaast zijn er ook hardtail- en full suspension-modellen. Een hardtail-versie beschikt alleen maar over een geveerde voorvork, waardoor deze licht, snel en iets goedkoper is. Een elektrische mountainbike met full suspension heeft zowel een geveerde voor- als achtervork, waardoor dit model breder inzetbaar is. Dankzij de extra schokdemping kun je zelfs de meest oneffen parcours op je planning zetten.


Een elektrische mountainbike is zwaarder en duurder dan een gewone versie, omdat dit type voorzien is van een krachtige middenmotor met een hoog koppel van minimaal 70 Nm. Hoewel je zo extra kracht krijgt tijdens het klimmen, aanzetten of versnellen, is het geen verrassing dat de actieradius daalt, zelfs als je accu veel capaciteit heeft. Om je veilig te kunnen laten stoppen bij een afdaling, zijn elektrische mountainbikes uitgerust met krachtige schijfremmen. Mountainbikeparcours zijn veelal gevarieerd, waardoor veel versnellingen geen overbodige luxe zijn. Een elektrische mountainbike is daarom altijd voorzien van een derailleurversnelling, meestal een Shimano Deore of een XT.