speed pedelec

Die fietserswereld is de afgelopen jaren met de komst van de speed pedelec volledig op z’n kop gezet. Voor het eerst is het namelijk mogelijk om bijna moeiteloos snelheden te behalen die vroeger maar enkel voor bromfietsers voorbestemd waren. En dat volledig geruisloos. Stil, schoon en extreem snel!

 

Maar wat is een speed pedelec nu precies? Wil je ook graag weten wat de overeenkomsten en grootste verschillen zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een normale elektrische fiets? Of ben je misschien van plan om een speed pedelec te kopen maar je weet niet precies waar op te letten of wat de beste modellen van dit moment zijn? Lees hieronder dan al het belangrijke dat jij moet weten over de speed pedelec!

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot een snelheid van maar liefst 45 kilometer per uur. Daarom staan ze soms ook bekend als “High Speed E-Bike” of “Hogesnelheidsfiets”. De typegoedkering is in de vroege jaren 2000 door de Europese Unie verleend maar pas sinds ongeveer tien jaar beginnen de modellen ook daadwerkelijk op de markt te verschijnen. En pas sinds een jaar of vijf groeit de markt echt snel.

 

2023 is het jaar dat de speed pedelec echt volledig ingeburgerd begint te raken, onder andere door de coronacrisis. Mensen zijn de auto beu en door de coronacrisis gaan en willen mensen minder dan ooit nog reizen met het openbaar vervoer. Natuurlijk is een elektrische fiets dan een uitkomst voor wie niet al te grote afstanden hoeft te reizen. Maar voor de forens die misschien wel 20 kilometer of meer heeft reizen is dat ook nog steeds een tijdsintensieve onderneming. En ook voor de mensen die graag privé grote afstanden afleggen is de speed pedelec de uitkomst voor iedereen die ondertussen wél nog wat beweging wil krijgen.

 

Als fiets zelf lijken ze niet enorm veel te verschillen van de normale elektrische fiets maar schijn bedriegt. Omdat het vermogen van de motor groter is dan 250 watt kunnen namelijk veel hogere snelheden worden bereikt. En juist hierdoor heeft de speed pedelec een heel ander pakket aan eisen en verplichtingen waaraan voldaan moet worden voor ze toegestaan zijn op de openbare weg. Het bijzondere aan de speed pedelec is dat deze sinds 1 januari 2017 door de wet niet meer als fiets maar als bromfiets wordt gezien. In “Verschil tussen speed pedelec en elektrische fiets” gaan we hier dieper op in.

ultimate speed 380

Beste speed pedelec van 2023

Comfort is natuurlijk een belangrijk onderdeel van iedere fiets. En zoals bij alle elektrische fietsen is een goede motor essentieel om je prettig en veilig voort te bewegen. Maar zoals hierboven al genoemd is, worden speed pedelecs door de wet gezien als bromfietsen. Door de hogere snelheid moet je dus absoluut zeker zijn dat naast het comfort en de motor zelf, dat de rijeigenschappen eveneens dik in orde zijn. Hierdoor zit jij namelijk met meer vertrouwen en vooral veel veiliger op je speed pedelec. Door de verschillende snelheidslimieten die gelden voor de speed pedelec is het display vandaag de dag ook belangrijker dan ooi. En bij dit alles mag de prijskwaliteitsverhouding natuurlijk niet uit het oog worden verloren. Daarom hebben we op basis van al deze gegevens een overzicht gemaakt van de beste speed pedelecs die je in het jaar 2023 kan vinden.

[popular_product product_cat="4311"]

Soorten elektrische fietsen

Net zoals bij gewone fietsen, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. Van stadsexemplaren tot vouw- en transportfietsen; hieronder leggen we de verschillen tussen de verkrijgbare types uit.

Elektrische stadsfiets

Elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Je fietst er comfortabel mee naar je werk, de winkel of de school. De banden van dit type elektrische fiets zijn smaller dan die van een mountainbike maar breder dan die van een racefiets.

Speed pedelec

Speed pedelec

Een normale elektrische fiets is de maximale trapondersteuning 25 km/u, terwijl dit bij een speed pedelec maar liefst 45 km/u is. Wettelijk gezien wordt deze categorie elektrische fietsen als een bromfiets beschouwd, maar dan eentje waarbij je zelf nog kunt meetrappen.

Elektrische transportfiets

Een model dat de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen, is de elektrische transportfiets. Deze is herkenbaar aan de drager die aan de voorkant bevestigd is. Zo goed als ieder merk van elektrische fietsen heeft deze soort in de collectie zitten. Ideaal om mee te vervoeren!

Elektrische moederfiets

Elektrische moederfiets

Ben je op zoek naar een damesfiets met een tikkeltje extra? Dan is een elektrische moederfiets iets voor jou. Dit type heeft een lage instap, extra stevigheid wat de wielen en het kader betreft, een langere bagagedrager, uitstekende remmen en bescherming van de veren van het zadel. Ideaal om kinderen te vervoeren.

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbike

Elektrische mountainbikes zijn verkrijgbaar voor dames en heren en behoren tot de categorie van sportieve elektrische fietsen. Ze zijn standaard voorzien van brede banden met een goed profiel en beschikken vaak ook over een goede vering. Zo kun je zelfs het meest ruige terrein op een comfortabele manier de baas.

Elektrische tandem

Elektrische tandem

Met een elektrische tandem kan meer dan één persoon tegelijk op een fiets. Hoewel er ook elektrische tandems voor meer dan twee personen op de markt zijn, zijn deze meestal bedoeld voor twee personen. Voorlopig is Sparta het enige merk elektrische fietsen dat een elektrische tandem is zijn collectie heeft.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een elektrische fiets die je makkelijk kunt opvouwen en transporteren, kan een elektrische vouwfiets een geschikte oplossing voor je zijn. Ideaal voor forenzen en mensen die hun fiets meenemen op vakantie.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets

Met een elektrische bakfiets ervaar je nooit meer parkeerproblemen, geraken je kinderen op een veilige manier van en naar school en vervoer je moeiteloos je boodschappen van de supermarkt naar je thuis.

Hybride fiets

Hybride fiets

Een kruising tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike wordt ook wel een hybride fiets genoemd. Dankzij de grotere wielen en de verende voorvork mag je zelfs op hobbelig terrein rekenen op een stabiele en comfortabele rit.

Verschil tussen speed pedelec en elektrische fiets

Het grootste verschil tussen de speed pedelec en elektrische fiets (die in het Engels pedelec heet) is de snelheid waarbij deze zich voort kan bewegen. Een normale elektrische fiets heeft een elektrische trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Bij de speed pedelec is dit tot wel 45 kilometer per uur. De Nederlandse overheid heeft beslist dat per 1 januari 2017 de pedelec gezien wordt als een bromfiets. Hierdoor moet jij, net als de pedelec aan een aantal voorwaarden voldoen, die niet gelden in het geval en een elektrische fiets.

  • Moet een gele bromfietskentekenplaat hebben om op de openbare weg te mogen
  • Rijdt maximaal 45 kilometer per uur gaan
  • Heeft zichtbare reflectoren
  • Heeft tenminste één achteruitkijkspiegel
  • Mag NIET op het fietspad (enkel op gecombineerd fiets/bromfietspad of op de rijbaan)
  • Bent tenminste 16 jaar oud
  • Bent in het bezit van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM)
  • Draagt verplicht een goedkeurde bromfietshelm of speed pedelec helm
  • Houdt het kentekenbewijs continu bij
  • Hebt voor je speed pedelec een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid

Zoals je hierboven al ziet komt er bij een speed pedelec een stuk meer kijken dan bij een elektrische fiets. Logisch ook, de speed pedelec kan natuurlijk liefst 20 kilometer per uur sneller rijden dan de elektrische fiets. Om die reden heb jij je als bestuurder van een speed pedelec ook te houden aan andere verkeersregels.

Voor een speed pedelec gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op de rijbaan 45 kilometer per uur
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur

Het is mogelijk dat jouw provincie of zelfs gemeente momenteel afwijkende of aanvullende regels hanteert voor speed pedelecs op de weg. Daarom neem je best altijd eerst contact op met de gemeente of het provinciehuis.

Voordelen speed pedelec

Zoals je ziet is het lijstje regels en verplichtingen voor de speed pedelec veel groter dan bij andere elektrische fietsen. Is een speed pedelec dan nog wel interessant voor de meeste bestuurders?


Om maar direct met de deur in huis te vallen: Nee, de speed pedelec is absoluut niet voor iedereen geschikt. Wanneer je geen 16 jaar bent of niet in het bezit bent van een rijbewijs dan is het bijvoorbeeld sowieso niet mogelijk om legaal op een speed pedelec te rijden. Buiten dat kan het grootste voordeel, de snelheid, voor andere mensen juist ook een groot nadeel betekenen. Dit omdat ze bijvoorbeeld angstig zijn of liever niet op de rijbaan komen met een “fiets”.


Daarentegen is de speed pedelec hét antwoord op het fileprobleem en andere problemen rondom het woon-werkverkeer. De speed pedelec is namelijk een serieuze oplossing voor iedereen die op 5 tot 45 kilometer van zijn of haar werk woont, zeker wanneer er in de spits gereisd wordt. De speed pedelec heeft namelijk geen last van files, kent geen parkeerdruk maar zorgt er wel voor dat men zich snel van A naar B kan bewegen. En dat zónder jezelf in het zweet te moeten werken. Je krijgt dus wel voldoende beweging maar dat zonder zoveel werk te moeten verzetten. Daardoor kom je altijd fris en representatief op locatie aan. Een ander groot voordeel van de speed pedelec is dat de elektriciteit per gereisde kilometer zo’n 50 keer goedkoper dan is dan de brandstof voor een auto. De wat hogere aanschafprijs verdient zichzelf gemakkelijk terugverdient.

Speed pedelec kopen: waar let je op?

Omdat speed pedelecs zoveel sneller zijn dan elektrische fietsen zijn ze iets anders gebouwd. Hierdoor zijn ze vooral steviger en ook iets zwaarder. Zittend op de fiets is dat natuurlijk geen probleem en geeft het juist extra stabiliteit. En omdat de trapondersteuning direct van start gaat is het op snelheid komen ook geen probleem. Wanneer je de speed pedelec soms ook aan de hand mee moet noemen of bijvoorbeeld een trap op moet tillen, is het handig om naar een lichter model te kijken.

 

Om bijna twee keer sneller te kunnen fietsen dan op een elektrische fiets heb je natuurlijk ook extra veel kracht nodig. Daarom zijn er speed pedelecs met een enkele en een dubbele accu. Fietsen met een dubbele accu geven natuurlijk een betere ondersteuning maar hebben als nadeel dat ze iets zwaarder en duurder zijn. Wanneer je niet van plan bent om zéér lange afstanden te rijden is het daarom misschien handiger om een speed pedelec met een enkele accu te kiezen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Reis je overwegend lange afstanden of toertochten, dan komt een dubbele accu van pas.

 

Let ook goed op het display. Deze vervult namelijk een belangrijkere rol dan op een normale (elektrische) fiets. De betere modellen functioneren bijna als een boordcomputer die we in auto’s gewend zijn. Door verschillende motorstanden en andere functionaliteiten in te kunnen schakelen wordt jouw fietstocht nog comfortabeler. Wat je in ieder geval wil voorkomen is dat je aan een display vastzit dat log werkt, weinig informatie toont, niet goed zichtbaar is in het daglicht of maar beperkte functionaliteiten heeft.