Waarom een elektrische fiets?

Waarom zou je voor een elektrische fiets kiezen om je te verplaatsen, in plaats van voor een gewone fiets, een auto of het openbaar vervoer? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je mobiliteitsgedrag. Op welke momenten van de dag wil je je verplaatsen, en waarom? Hoeveel kilometers wil je dagelijks afleggen? En zijn er hindernissen waar je best rekening mee houdt?

Recreatieve, functionele en sportieve fietsers

In principe zijn er drie redenen waarom iemand voor een verplaatsing per fiets kiest:

  1. Recreatie
    In deze context is fietsen vooral bedoeld ter ontspanning. Samen met een partner, een verenging of vrienden fiets je door je vertrouwde leefomgeving, ontdek je nieuwe locaties en geniet je van de natuur.
  2. Functioneel
    Als je de fiets neemt om van punt A naar B te geraken, is je keuze voor de fiets puur functioneel. Denk hierbij aan fietsen naar je school of werk, of om te gaan winkelen, naar je sportclub te gaan of een hapje te gaan eten in een restaurant.
  3. Sportief
    Als je fietst omdat je je gezondheid belangrijk vindt of om een bepaald sportief doel van je bucket list af te vinken, mag je spreken van een sportieve reden.

Hoewel meestal één bepaalde reden de voorkeur heeft, gebruiken de meeste mensen hun elektrische fiets voor een combinatie van recreatieve, functionele en sportieve redenen.

1280_Qddgc9cW4wh1

De vele voordelen van een (elektrische) fiets

Betere gezondheid

Wanneer je fietst, ben je in beweging, bouw je spierweefsel op en zorg je ervoor dat je gewrichten soepel blijven zonder ze te overbelasten. Deze gezondheidsvoordelen gelden ook voor een elektrische fiets, omdat je hier ook mee moet trappen om vooruit te komen. Je conditie gaat erop vooruit en je calorieverbruik is hoger dan wanneer je voor de auto zou kiezen. Bovendien biedt een fietstochtje ook verschillende mentale voordelen: je voelt je zo vrij als een vogel en de kans op depressie, slaapproblemen en vermoeidheid neemt af. Tot slot hoef je als fietser geen rekening te houden met vertragingen bij het openbaar vervoer, of kostbare tijd te verspillen door naar een geschikte parkeerplaats te zoeken.

 

Milieuvriendelijk

Omdat je als gewone of elektrische fietser geen schadelijke stoffen uitstoot, is het een van de meest CO2-neutrale vervoersmethoden. De energie die je nodig hebt om de batterij van een elektrische fiets op te laden, is in deze context verwaarloosbaar. Enkel de productie en de afvalverwerking van de batterij van een elektrische fiets heeft een grote impact op het milieu.

 

Goedkoper alternatief

Hoewel elektrische fietsen duurder zijn dan een gewoon exemplaar, is een fiets een pak goedkoper dan een auto. Ook het onderhoud, de brandstof en de verzekering van een vierwieler zijn namelijk verantwoordelijk voor een grote hap uit je budget. Als je een fietsvergoeding krijgt voor woon-werkverkeer, kun je zelfs rekenen op een fiscaal voordeel.

Gewone of elektrische fiets?

Voor je kiest voor een eventuele overstap naar een elektrische fiets, kun je best opsommen welke beperkingen een normale fiets heeft voor jou. Als je jezelf herkent in een of meerdere van de beperkingen, kan een elektrische fiets iets voor jou zijn. Zo kun je zorgeloos naar je werk fietsen, kinderen en zware boodschappen vervoeren, in topvorm blijven en geld besparen. Tot slot zou meer dan 99% van de mensen die een elektrische fiets hebben, een exemplaar aan familie en vrienden aanbevelen.

Hoewel de staat van de fiets en het wegdek een grote invloed hebben op je snelheid, fietsen de meeste mensen gemiddeld 12 tot 18 km/u met een gewone fiets. Als je je banden stevig oppompt en je ketting regelmatig smeert, fiets je over het algemeen sneller en vlotter.

Met een normale fiets leg je in 30 minuten ongeveer 5 km af. Meer kilometers in dezelfde tijdsspanne afleggen is voor de meesten onder ons te veel. Dit is ook de reden waarom ook ontspannende fietstochten vaak tussen 25 en 40 km zijn.

Snel moeten fietsen betekent ook meer zweten. Het spreekt voor zich dat het voor veel fietsers geen optie is om bezweet op school of op het werk aan te komen.

Een groot aantal mensen heeft last van gewrichtspijnen of worden geconfronteerd met cardiovasculaire problemen. Hierdoor is fietsen, al dan niet snel, vaak niet meer haalbaar.

Heuvels, slecht onderhouden fietspaden en regen, wind of sneeuw … In deze omstandigheden is fietsen vaak niet bepaald aangenaam. Het is dan ook de reden waarom mensen uiteindelijk toch de auto boven de fiets verkiezen.

Als je regelmatig kinderen of bagage moet vervoeren, is een gewone fiets vaak niet aantrekkelijk omdat deze niet de nodige kracht biedt.

Informatie en tips

Welk type elektrische fiets past het best bij mijn persoonlijke behoeften? Welke versnellingen bestaan er? Welk display heb ik nodig? Hoe ver reikt de accu van een elektrische fiets? Kan ik een elektrische fiets zelf onderhouden, of moet dit per se door een erkend fietsenmaker gebeuren? Zijn er ook elektrische fietsen voor mensen met een beperkt budget? Moet ik de accu van mijn elektrische fiets dagelijks opladen?


Zoals je intussen al begrepen hebt, komt er bij de aankoop, het gebruik en het onderhoud van een elektrische fiets meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Het is dan ook volledig normaal als je je na het doornemen van alle beschikbare informatie op deze website bepaalde vragen stelt. Daarom hebben we er alles aan gedaan om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, en geven we je op deze website zoveel mogelijk tips en informatie. Op die manier heb je een handig en duidelijk overzicht om je optimaal te helpen bij alles wat te maken heeft met elektrische fietsen. Heb je na het doorlezen van alle informatie nog een vraag waarop je het antwoord niet meteen vindt? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen, wij helpen je graag verder!